Preskoči na glavno vsebino
English
Siemens

Varnostni nasveti

Vzdrževanje aktivne požarne zaščite kot zakonska obveza

19. marec 2015

Kot smo že večkrat govorili, predstavlja v delovnem okolju požar največjo nevarnost ljudem in premoženju. V veliki meri jo lahko preprečimo z različnimi varnostnimi ukrepi, med katerimi je najpomembnejša aktivna požarna zaščita.

Sistemi aktivne požarne zaščite so različne varnostne naprave, od sistemov za odkrivanje, javljanje, alarmiranje in gašenje požara, sistemov za zaznavanje nevarnih plinov ter sistemov za odvod dima in toplote, do varnostne razsvetljave in raznih drugih naprav.

Vendar nam tudi požarno varnostne naprave ne morejo pomagati, če v primeru nevarnosti ne delujejo pravilno ali celo zatajijo. Zato je potrebno redno vzdrževanje in preverjanje njihovega pravilnega delovanja.

Dolžnosti in odgovornosti investitorjev, lastnikov, uporabnikov in upravljavcev poslovnih in industrijskih objektov kot zavezancev za požarno varnost so določene z Zakonom o varstvu pred požarom in pripadajočimi predpisi.

Redno vzdrževanje (oziroma tehnični nadzor) vgrajenih sistemov aktivne požarne zaščite določa 41. člen Zakona o varstvu pred požarom (Ur.l. RS 3/2007), ki pravi:

»Lastnik ali uporabnik stanovanjskih, poslovnih ter industrijskih objektov si mora pred pričetkom uporabe vgrajenega sistema aktivne požarne zaščite pridobiti potrdilo o brezhibnem delovanju sistema ter skrbeti za stalni tehnični nadzor vgrajenega sistema v skladu s tehničnimi predpisi in navodili proizvajalca oziroma navodili tistega, ki je sistem vgradil.«

Kršitev navedenega določila je prekršek, za katerega so v 62. členu zakona predvidene denarne kazni.

»Z globo od 1.300 do 10.000 evrov se kaznuje zavezanec, če si pred pričetkom uporabe vgrajenega sistema aktivne požarne zaščite ne pridobi potrdila o brezhibnem delovanju sistema ali ne skrbi za stalni tehnični nadzor vgrajenega sistema v skladu s tehničnimi predpisi ali navodili proizvajalca oziroma tistega, ki je sistem vgradil.«

Redno vzdrževanje podrobneje opredeljuje 4. člen Pravilnika o pregledovanju in preizkušanju vgrajenih sistemov aktivne požarne zaščite (Ur.l. RS 45/2007), ki pravi, da mora zavezanec:

  • skrbeti za redno vzdrževanje vgrajenega sistema aktivne požarne zaščite v rokih in na način, kot izhaja iz navodil proizvajalca oziroma tistega, ki je sistem vgradil, ki ga lahko izvajajo le pooblaščeni serviserji ali vzdrževalci;
  • skrbeti za pregled in preizkus vgrajenega sistema aktivne požarne zaščite skladno pravilnikom in obnavljanje veljavnosti potrdila o brezhibnem delovanju sistema;
  • hraniti dokumentacijo o pregledovanju in preizkušanju ter o rednem vzdrževanju

vgrajenega sistema aktivne požarne zaščite, dokler je sistem v obratovanju.

Redne preglede in preizkuse požarno varnostnih naprav ter obnavljanje veljavnosti potrdila o brezhibnem delovanju v skladu z omenjenim pravilnikom pa je potrebno opravljati na dve ali pet let.

Kako vam pri tem lahko pomagamo?

V podjetju A koda plus imamo redno zaposlene strokovnjake z ustreznimi certifikati in pooblastili proizvajalca Siemens za sisteme:

  • odkrivanja, javljanja in alarmiranja požara,
  • gašenja,
  • odkrivanja, javljanja in alarmiranja nevarnih plinov.

To nam omogoča, da v skladu s predpisi:

  • redno vzdržujemo omenjene sisteme aktivne požarne zaščite v skladu z navodili proizvajalca in pravili stroke,
  • vodimo vso potrebno dokumentacijo o rednem vzdrževanju,
  • sodelujemo pri pridobivanju in/ali obnavljanju potrdil o brezhibnem delovanju vgrajenih sistemov aktivne požarne zaščite.

Posebna ugodnost za nove naročnike

Če sistema javljanja ali gašenja požara še ne vzdržujete, ali z vzdrževanjem niste zadovoljni, vam - ob sklenitvi dogovora o rednem vzdrževanju za najmanj tri leta in dvema pregledoma letno - prvi vzdrževalni pregled izvedemo brezplačno.

Ponudba velja za vsa povpraševanja, ki jih bomo prejeli do konca tekočega meseca, torej do konca marca 2015.


« nazaj na seznam nasvetov

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...