Preskoči na glavno vsebino
English
Siemens

Varnostni nasveti

»Vse v enem« sistem gašenja za IKT in strežniške prostore

20. november 2014

Številna podjetja so življenjsko odvisna od sposobnosti neprekinjenega poslovanja. To nam omogočajo informacijska in komunikacijska tehnologija (IKT) ter razpoložljivost programske opreme in podatkov na računalniških strežnikih.


Največjo grožnjo IKT in strežniškim prostorom predstavlja ogenj. Elektronika, napajanja, številni kabli in plastika pod stalno električno obremenitvijo v običajno tesnih in zaprtih prostorih podatkovnih centrov in strežniških sob predstavljajo stalno nevarnost požara. Zato poleg javljalnikov požara v takšne prostore pogosto nameščamo tudi t.i. stabilne sisteme gašenja.Vendar pa lahko strežnikom in drugi računalniški opremi škodijo tudi običajni sistemi gašenja, ki so namenjeni njihovi varnosti. Kako? Pri sprožitvi gašenja pride do velikega hrupa. Nastali zvočni udar lahko poškoduje trde diske računalniških naprav, od samodejne zaustavitve delovanja, pa vse do izgube podatkov.Čeprav so stabilni sistemi gašenja učinkovita rešitev za zaščito IKT in strežniških prostorov pred požarom, je njihova izvedba dokaj zahtevna. Sestavljena je iz strojnega in elektro dela. Strojni del predstavljajo predvsem jeklenke z gasilnim sredstvom, razvod cevi in gasilne šobe. Elektro del pa elementi za zaznavanje in signalizacijo nevarnosti požara ter samodejno in ročno upravljanje gašenja.Preprosta rešitev za navedene potrebe je enovit sistem gašenja proizvajalca Siemens, ki je svetovna novost. Namenjen je IKT in strežniškim prostorom do velikosti 120 m3 in ga sestavljajo naslednji ključni elementi:

  • gasilno sredstvo Sinorix (oziroma Novec), ki ne škoduje električnim in elektronskim napravam, ljudem in okolju,
  • tihe gasilne šobe (ang. Silent Nozzle), ki zmanjšujejo hrup pri morebitni sprožitvi gašenja in ne poškodujejo računalniške opreme,
  • aspiracijski javljalnik, ki je stokrat bolj občutljiv od običajnih optičnih ali temperaturnih javljalnikov in zato zazna nevarnost požara veliko prej.

Vse navedene naprave se nahajajo tovarniško nameščene v kovinskem ohišju, ki ga enostavno postavimo v varovani prostor brez dodatnih strojnih instalacij. In jih po želji povežemo z dodatnimi elementi požarne zaščite, kot so točkovni in ročni javljalniki požara, alarmne hupe in opozorilni tabloji.Poglavitne prednosti enovitega stabilnega sistema gašenja so:

  • vrhunske tehnološke rešitve za zaznavanje in gašenje požara,
  • enostavna izvedba in vzdrževanje,
  • prihranek pri načrtovanju, izvedbi in vzdrževanju strojnih instalacij, ki niso potrebne.

Če vas o enovitem sistemu gašenja zanima več informacij, predstavitvena brošura ali video predstavitev, nam pišite na naslov trzenje@akoda.si ali nas pokličite na številko 01 292 79 05.


« nazaj na seznam nasvetov

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...