Preskoči na glavno vsebino
English
Siemens

Varnostni nasveti

Varnostni nasvet: Ne igrajmo se z ognjem!

16. oktober 2014

Požar, kakršen se je zgodil maja v Kamniku ali septembra v Celju, se lahko pripeti v najmanj polovci podjetij in drugih organizacij pri nas. Kako to vemo? Ker vsak dan obravnavamo delovna in poslovna okolja, kjer za varnost pred požarom ni niti približno poskrbljeno, kot bi bilo treba.

Najbrž tudi zato, ker se pogosto ne zavedamo, kako malo je potrebno, da resnično in močno zagori. Pred kratkim smo recimo obiskali podjetje, kjer je požar, zaradi katerega so morali posredovati gasilci, povzročil kratek stik na sistemu za brezprekinitveno napajanje, torej UPS. Naprava, kakršne imamo praktično v vsaki organizaciji.

Najpogostejše pomanjkljivosti

Skupni imenovalec požarne nevarnosti so tri skupine poglavitnih pomanjkljivosti.

Prvič. Sistemi za odkrivanje in preprečevanje nevarnosti požara so zastareli, zaradi česar je vprašljivo, ali sploh še služijo svojemu namenu. Pogosto so delno ali v celoti v okvari. Zaradi nenehnih lažnih alarmov jih zadolženo osebje niti več ne upošteva ali pa so celo izklopljeni.

Drugič. Sistemi za odkrivanje in preprečevanje nevarnosti požara niso vzdrževani, zaradi česar je vprašanje ali delujejo pravilno. Podobno kot številne druge naprave so namreč izpostavljeni stalnim električnim obremenitvam, obrabi in umazaniji, zaradi česar se spreminjajo njihove fizikalne lastnosti. Posledice tega so okvare ali nepravilno delovanje, kar lahko ugotovimo in preprečimo z rednim preizkušanjem in vzdrževanjem.

Tretjič. Sisteme za odkrivanje in preprečevanje nevarnosti požara vzdržujejo izvajalci, ki za to niso strokovno usposobljeni. Kar najlažje ponazorimo s primerom vzdrževanja avtomobila. Vsak mehanik, ki zna popraviti avto, še ni strokovni serviser. Ne gre samo za formalno potrdilo o usposobljenosti, temveč za redno obnavljanje znanja, vsa potrebna programska in druga orodja ter rezervne dele, ki so potrebni, da naprave delujejo pravilno.

Kako lahko ukrepamo?

Če nas opisano področje skrbi, imamo najmanj tri možnosti.

Izvedemo tehnični preged in preizkus delovanja celotnega sistema za odkrivanje in preprečevanje nevarnosti požara, ki nam bo povedal, kakšne so njegove morebitne pomanjkljivosti in kako jih odpravimo.

Redno preizkušamo in vzdržujemo varnostne naprave, s čemer bistveno povečamo možnost, da pravočasno odkrijemo in odpravimo morebitno nepravilno delovanje.

Preverimo, ali varnostne naprave za odkrivanje in preprečevanje nevarnosti požara vzdržuje strokovno usposobljen izvajalec. Kar pomeni, da ima veljavno potrdilo o usposobljenosti, ki ga izda proizvajalec ali pooblaščeni distributer varnostnih naprav.

Če se vam zdijo navedni ukrepi preveč zapleteni ali zanje nimate časa, jih lahko opravimo namesto vas. V tem primeru nam pišite na naslov trzenje@akoda.si ali nas pokličite na številko 01 292 79 05.


« nazaj na seznam nasvetov

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...