Preskoči na glavno vsebino
English
Siemens

Varnostni nasveti

Test: Ocenite požarno varnost strežniškh prostorov

2. september 2016

Poslovanje večine podjetij in drugih organizacij je neločljivo povezano z informacijsko tehnologijo. Zato vsak izpad pomeni manjšo ali večjo motnjo ter finančno in poslovno škodo. In med pomembnejšimi dejavniki, ki lahko ogrozijo nemoteno delovanje informacijskih sistemov, je tudi nevarnost požara. 

Čeprav smo o tem že govorili, naj spomnimo še enkrat. V strežniških prostorih se nahaja dokaj lahko vnetljiva kombinacija stalno delujočih elektronskih in napajalnih naprav ter električnih instalacij. Za požar je dovolj že kratek stik na brezprekinitvenem napajanju ali prekinitev hlajenja, do česar lahko pride iz različnih vzrokov. 

Ker imajo uporabniki za primer izpada strežniškega prostora različne rešitve, požarna ogroženost ni povsod enaka. Za svoj primer jo lahko ocenite s pomočjo odgovorov na naslednja vprašanja. 

 • Ali imate ključne naprave informacijskega sistema nameščene v enem prostoru?
 • Ali lahko izpad informacijskega sistema zaradi požara v strežniškem prostoru povzroči veliko finančno izgubo in/ali motnjo pri poslovanju?
 • Ali imate v strežniškem prostoru med drugimi delujoče tudi naprave, ki so stare več kot pet let?
 • Ali je edina protipožarna zaščita strežniškega prostora gasilna ampula?
 • Ali imate v strežniškem prostoru nameščen sistem za samodejno odkrivanje nevarnosti požara z dimnimi (optični) javljalniki požara?
 • Ali imate v strežniškem prostoru nameščen sistem za samodejno odkrivanje povišane temperature s toplotnimi (termični) ali drugimi javljalniki?
 • Ali imate v strežniškem prostoru nameščen sistem za zgodnje odkrivanje nevarnosti požara z vzorčenjem zraka (aspiracijo)?
 • Ali imate v strežniškem prostoru nameščen sistem za samodejno gašenje z ljudem, napravam in okolju prijaznim gasilnim sredstvom?
 • Ali imate javljalnike požara nameščene v morebitnem dvojnem podu in nad spuščenim stropom?
 • Ali imate v primeru sprožitve alarma sistema za javljanje nevarnosti požara zagotovljeno posredovanje usposobljenega osebja v roku manj kot 15 minut?
 • Ali imate v neposredni bližini strežniškega prostora ročne gasilne aparate?
 • Ali imate naprave za javljanje in gašenje požara kakovostno in redno vzdrževane, kar pomeni pregled usposobljenjega strokovnjaka najmanj enkrat letno?
 • Ali imate za sistem javljanja požara veljavno potrdilo o brezhibnem delovanju?In kaj nam povedo odgovori?

Če ste na prva štiri vprašanja odgovorili pritrdilno, je izpostavljenost poslovanja zaradi nevarnosti požara v strežniškem prostoru velika in požarna varnost slaba.

Požarna varnost se izboljšuje z namestitvijo varnostnih naprav in je najvišja, če imamo v strežniškem prostoru nameščeno odkrivanje nevarnosti požara z vzorčenjem zraka in samodejno gašenje ter redno vzdrževane omenjene naprave.

Če imamo v strežniškem prostoru nameščeno zgolj samodejno odkrivanje nevarnosti požara z javljalniki, torej brez sistema gašenja, pa je stopnja varnosti odvisna od časa posredovanja usposobljenega osebja na sprožitev alarma in razpoložljivosti gasilnih sredstev.

Za brezplačen ogled strežniških prostorov ter oceno stanja in predloge za izboljšanje požarne varnosti nas lahko pokličete na številko 01 292 79 05 ali nam pišete na naslov trzenje@akoda.si

Povezane vsebine:

Kaj moramo vedeti o gorenju in zaznavanju nevarnosti požara

Zgodnje odkrivanje nevarnosti požara v IT prostorih z vzorčenjem zraka

Novost: Požarno varovane strežniške omare

»Vse v enem« sistem gašenja za IKT in strežniške prostore

 


« nazaj na seznam nasvetov

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...