Preskoči na glavno vsebino
English
Siemens

Varnostni nasveti

SWING: Brezžični sistemi za javljanje požara

27. oktober 2017

Kratica SWING pomeni Siemens Wireless Next Generation in je še ena od inovativnih tehnoloških rešitev omenjenega proizvajalca. Podobno kot pri zadnjič obravnavanih brezžičnih video nadzornih sistemih se tudi na področju požarne varnosti srečujemo s primeri, ko je izvedba električnih instalacij zapletena in draga ali celo nemogoča. Takrat lahko uporabimo brezžične sisteme, ki so danes preprosti in zanesljivi.  

Prvi brezžični sistemi za javljanje požara so se pojavili v začetku devetdesetih let. Njihova značilnost je bila, da so bili vsi javljalniki neposredno povezani s t.i. prehodom (ang. Gateway) oziroma radijskim vmesnikom preko ene same povezave in so delovali na omejenem radijskem območju. Zaradi tega so bili močno podvrženi izpadom in motnjam.  

Druga težava nekdanjih brezžičnih sistemov za javljanje požara pa je bila poraba. Energija baterije se namreč troši za delovanje radijskih povezav in za delovanje detektorja dima. Ker se je večina energije porabila za komunikacijo, so bili zaradi zahteve po nizki porabi detektorji dima zelo preprosti, zato je prihajalo do lažnih alarmov.  

Zaradi izpadov in lažnih sprožitev so bili brezžični sistemi nezanesljivi in so še vedno na slabem glasu, čeprav je tehnologija v vmesnem času bistveno napredovala.  

Zahteve za brezžične sisteme za javljanje požara opisuje standard EN54-25, ki določa:

  • največji dovoljeni čas med zaznavanjem nevarnosti požara in signalizacijo na nadzorni plošči alarmne centrale je deset sekund,
  • največji dovoljeni čas za signalizacijo napake ali izpada v brezžičnem sistemu na nadzorni plošči alarmne centrale je pet minut,
  • življenjska doba baterij mora biti najmanj tri leta.  

Za izpolnitev navedenih zahtev je potrebno ravnovesje med minimalno porabo energije, nadzorom nad delovanjem brezžičnega omrežja in hitrim prenosom alarmnih sporočil.  

In kako deluje sistem SWING?  

Za največjo možno zanesljivost delovanja brezžičnih povezav uporablja tehnologijo mrežnih mrež (ang. Mesh Wi-Fi). To pomeni, da brezžični javljalniki ne komunicirajo neposredno z radijskim vmesnikom, temveč z dvema svojima sosedoma. Za dodatno povečanje zanesljivosti ima vsaka naprava na razpolago dva frekvenčna pasova z več kanali. V primeru motenj se komunikacija samodejno preusmeri na drug frekvenčni pas ali kanal. Na takšen način alarmni signal vedno doseže vmesnik in nadzorno ploščo alarmne centrale v predpisanem času do deset sekund.  

Za največjo možno zanesljivost delovanja javljanja požara brez lažnih alarmov pa lahko uporabimo javljalnike z edinstveno Siemensovo ASA tehnologijo (ASA = Advanced Signal Analysis). Takšen javljalnik vsebuje dva optična in dva termična senzorja, s pomočjo katerih ga lahko prilagodimo vsakemu okolju, vključno s paro, prahom in drugimi motilnimi vplivi. Zato proizvajalec pri uporabi ASA javljalnikov zagotavlja 100 odstotno garancijo brez lažnih alarmov.  

S tehnologijo mrežnih mrež in ASA javljalniki nevarnosti požara dosežemo zanesljivo delovanje brezžičnega sistema za javljanje požara brez izpadov in lažnih alarmov, kar so bile poglavitne slabosti nekdanjih sistemov.  

Kljub vsem izboljšavam brezžičnih rešitev prednostno vseeno priporočamo ožičenje, zato jih uporabljamo v redkejših primerih, kot so spomeniško zaščiteni ali arhitekturno zahtevni objekti, recimo cerkve, muzeji, knjižnice in podobno, ponekod pa tudi v pisarnah, ki se večkrat spreminjajo, v hotelih in začasnih instalacijah, kot so začasni poslovni prostori, sejmi, razstave in drugi.  

Če vas o obravnavani temi zanima več informacij ali potrebujete nasvet v zvezi s konkretnim primerom, nas lahko pokličete na številko 01 292 79 05 ali nam pišite na naslov trzenje@akoda.si.


« nazaj na seznam nasvetov

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...