Preskoči na glavno vsebino
English
Siemens

Varnostni nasveti

SiPass: pristopna kontrola za zahtevne uporabnike

18. marec 2016

Na področju pristopne kontrole poznamo dve vrsti uporabnikov. Manj zahtevne, kjer identifikacijske kartice uporabljajo samo namesto ključev. In zahtevnejše, pri katerih je omejitev in nadzor dostopa pomemben del sistema varnosti podjetja ali organizacije. Vendar ravno za slednje na našem tržišču ni velike izbire kakovostnih rešitev. 

Zato najprej spomnimo, kaj zahtevni uporabniki običajno pričakujejo od sistema pristopne kontrole. 

Preprosta administracija. Administracija sistema pomeni vnos podatkov o uporabnikih (zaposleni, zunanji sodelavci, obiskovalci, ipd.), identifikacijskih elementih (kartice, daljinski upravljalnikih, kode,…), varovanih prehodih (vrata, dvižne zapornice, dvigala, ipd.), urnikih dostopa in podobno ter nastavitev pravic za dostop – kdaj lahko nekdo dostopa do določenega varovanega območja. Če je nepregledna in zapletena, lahko za skrbnika pomeni veliko porabo časa in možnost napak. 

Grafični vmesnik. To je programska oprema, ki v tlorisih prikazuje razmestitev posameznih naprav pristopne kontrole in njihovo trenutno stanje. Posebej pomemben je v primeru alarma, saj varnostnemu in drugemu osebju nazorno prikaže mesto sprožitve, navodila za hitro in pravilno ukrepanje ter sliko dogajanja, če je v območju varnostnih kamer, saj omogoča tudi povezavo z video sistemom. 

Zmogljiv in uporabniku prijazen poročilni sistem. Namenjen je pregledovanju podatkov o prehodih posameznih vrat (kdo, kdaj, kje), poskusih nepooblaščenega dostopa in administraciji sistema (vnosu in spreminjanju podatkov). Njegova učinkovitost se izkaže predvsem v primeru incidentov, ko mora vodstvu varnosti omogočati hiter in preprost vpogled v ključne informacije. 

Revizijska sled (ang. Audit Trail). Namenjena je nadzoru nad administracijo sistema, torej sledljivosti, kdo in kdaj je dostopal do programske opreme, pregledoval podatke in spreminjal nastavitve pristopne kontrole.

Povezava z alarmni sistemom. Kadar so prostori varovani s pristopno kontrolo in alarmnim sistemom, je uporabniku najbolj prijazna in ekonomična rešitev izklop in vklop alarmnega sistema z identifikacijsko kartico. V nasprotnem primeru potrebujemo za upravljanje alarmnega sistema dodatne kodirnike (= strošek) in številčne kode (= neprijazno).

Široka izbira načinov identifikacije. Poleg različnih identifikacijskih kartic in obeskov (od 125 kHz do 13,56 MHz, NFC, ipd. ), tudi možnost uporabe daljinskih upravljalnikov, številčnih kod in morda celo biometrične identifikacije. Dvostopenjsko identifikacijo (npr. kartica + koda), princip štirih oči (identifikacija dveh oseb), pogojevane prehode (t.i. interlock), slikovno verifikacijo uporabnika kartice in podobno. 

Estetika. Gre predvsem za izgled čitalnikov identifikacijskih kartic, ki so običajno edini vidni element pristopne kontrole. Ker jih pogosto nameščamo v arhitekturno občutljiva okolja, mora biti temu primeren tudi njihov izgled. 

Robustnost. To pomeni odpornost delovanja proti izpadom. Poznamo namreč dvo in več nivojsko arhitekturo pristopne kontrole, pri kateri okvara posameznega elementa povzroči manjši ali večji izpad uporabnosti celotnega sistema. 

In še bi lahko naštevali, saj ima vsak uporabnik svoje uporabniške potrebe in varnostne zahteve. 

Vse navedene in različne druge možnosti izvedbe pristopne kontrole podpira sistem SiPass proizvajalca Siemens, ki je s svojima različicama Entro in Integrated namenjen tudi najbolj zahtevnim uporabnikom. 

Če izbirate ali posodabljate sistem pristopne kontrole, ali pa vas tema zanima, nam za več informacij pišite naslov trzenje@akoda.si ali nas pokličite številko 01 292 79 05.


« nazaj na seznam nasvetov

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...