Preskoči na glavno vsebino
English
Siemens

Varnostni nasveti

Varnostni nasvet: Shranjevanje in nadzor ključev

5. maj 2014

V dobi informatike in sprehodov po vesolju običajno niti ne pomislimo, da se varnost ljudi, stvari in informacij lahko konča pri čisto navadnih mehanskih ključih. Drugače zagotovo ne bi pustili, da se z njimi ravna, kot to opažamo v številnih poslovnih okoljih.

Ključi na pultih in v omaricah

Značilna slika v mnogih organizacijah so ključi na receptorskih in podobnih pultih, kjer jih zaposleni ob prihodu vzamejo in ob odhodu tja vrnejo. Če jih zares vrnejo. Kar deluje, dokler ključi ne zaidejo v neprave roke in se zgodi, kar se pač zgodi. V najboljšem primeru nam nekdo v pisarni pusti kaj koristnega ali celo nepričakovano darilo, v najslabšem pa pride do kraje stvari ali bolj ali manj zaupnih poslovnih podatkov. Zelo podobno velja tudi za ključe v običajnih omaricah, kjer so na dosegu roke vsakega, ki se jim lahko približa.

Ključi v predalih

Zgodba zase so posebni ključi, ki jih ne uporabljamo vsak dan. Če ne visijo v kakšni prej omenjeni omarici, jih pogosto najdemo v predalih njihovih skrbnikov. In ko jih končno rabimo, se začne iskanje skrbnika, ki je ravno v tistem času običajno odsoten ali iskanje pravega ključa v njegovem predalu. Kar se ne bi dogajalo, če bi bili ključi shranjeni na primeren način.

Pozabljeni in izgubljeni ključi

Manjša, a vseeno neprijetna nadloga nastane, kadar ključe pozabimo doma. Vendar, zakaj bi zaposleni ključe sploh nosili domov, saj so lahko veliko varneje spravljeni v službi, vedno pri roki in še pozabiti jih ne moremo?

V poslovnih okoljih so že leta v uporabi različni zaklepni sistemi. Z njim smo se znebili množice ključev, saj zaposleni prejmemo en sam ključ za vsa vrata, kamor imamo dovoljen vstop. Vendar ima sicer elegantna rešitev tudi svoje slabosti. Pri izgubljenem - ali ukradenem - ključu je namreč potrebno zamenjati številne elemente, saj nikoli ne vemo, pri kom se nahaja in kakšna škoda lahko zaradi tega nastane. Kar predstavlja strošek, precej dela in temu primerno slabe volje.

Ključi službenih vozil

Se morda dogaja, da imate rezervirano službeno vozilo, ki pa ga odpelje nekdo, ki pred vami vzame ključ? Ali, da ključe službenih vozil iščete po vsej organizaciji, ker se nikoli ne ve, pri kom se nahajajo? Če bi bili ključi službenih vozil shranjeni na primeren način, se tudi to ne bi dogajalo.

Varno shranjevanje in nadzor ključev

Popolne varnosti sicer ni, jo pa lahko precej izboljšamo s premišljenim ravnanjem. Na področju mehanskih ključev gre za način shranjevanja in omejitev dostopa do ključev. Kaj to pomeni?

Da ključev zaposleni ne nosijo domov, temveč jih hranijo v službi. Da ključe shranjujemo v varni omarici, ki jo lahko odprejo le tisti, ki imajo v določenem času dostop do določenih ključev. Da vsak, ki odpre omarico, lahko vzame samo ključe, ki mu pripadajo.
Da vedno vemo, pri kom se posamezni ključ nahaja. Da nas omarica opozori, če ključi niso pravočasno vrnjeni v omarico. In, da vedno lahko preverimo, kdo in kdaj je kateri ključ uporabljal.

Vse to in še več nam omogočajo elektronske omarice za shranjevanje in nadzor ključev KeyWatcher (ali slovensko Ključar), ki so vodilni izdelek na svetovnem tržišču. Zakaj? Ker so bile pred leti razvite za potrebe ameriške vojske in so šele po preteku patentne zaščite prišle v prosto prodajo. Zato so robustne pred okvarami, preproste za uporabo in praktično neuničljive, saj tudi po desetih letih izgledajo skoraj kot nove.

Omarice KeyWatcher so primerne za organizacije vseh dejavnosti in velikosti, saj omogočajo varno shranjevanje od nekaj, do nekaj sto ali celo tisoč ključev.

Če vas o shranjevanju ključev zanima več informacij ali si želite ogledati delovanje omarice KeyWatcher v živo, nam pišite na naslov trzenje@akoda.si.


« nazaj na seznam nasvetov

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...