Preskoči na glavno vsebino
English
Siemens

Varnostni nasveti

Sedem načinov uporabe pametnih telefonov na področju varnosti

18. avgust 2016

Pametni telefoni so neločljivo povezani z našimi vsakodnevnimi dejavnostmi. Poleg govornega in pisnega sporazumevanja ter dostopa do interneta nam omogočajo številne druge pomembne koristi, kot so recimo plačevanje, prostorsko pozicioniranje ali nadzor zdravja. Prav tako pa lahko pametne telefone na različne načine uporabimo tudi na področju varnosti. 

Na slednje vplivajo predvsem trije dejavniki. Prvi so tehnične sposobnosti, kot so procesorska moč, spomin, visoko ločljive kamere, kakovost zaslonov in podobno, zaradi katerih so današnji pametni telefoni zmogljivejši od številnih starejših računalnikov. Drugi dejavnik je razpoložljivost aplikacij, ki omogočajo uporabo, spremljanje in upravljanje sistemov varovanja, katere zagotavljajo proizvajalci varnostnih naprav. In tretji je možnost prenosa podatkov med telefoni in varnostnimi napravami v realnem času. 

V nadaljevanju zato navajamo sedem najbolj razširjenih možnosti uporabe pametnih telefonov na področju varnosti. 

Odpiranje prehodov. Je ena izmed enostavnejših možnosti, pri kateri pametni telefon nadomešča govorno napravo. Poziv obiskovalca pred dvižno zapornico ali drsnimi vrati lahko govorno in slikovno sprejmemo na telefonu, preko katerega tudi odpremo prehod. 

Osebna identifikacija. Pametni telefon lahko uporabimo namesto identifikacijske kartice za fizično in logično pristopno kontrolo. To pomeni za omejitev dostopa do objektov in prostorov ter računalniških naprav in informacijskih sistemov. Vključno z možnostjo biometrične identifikacije na primer s prstnim odtisom. 

Video nadzor. Spremljanje žive slike, prejemanje alarmnih sporočil in pregledovanje posnetkov. Manj znana možnost je, da lahko pametni telefon uporabimo kot kamero in sliko pošiljamo snemalni napravi ali programski opremi za upravljanje video nadzornega sistema (VMS). 

Administracija varnostnih sistemov. Sodobni sistemi za javljaljanje požara, vloma in video nadzor so prilagojeni možnosti nastavitev in pregledovanja podatkov o dogodkih preko pametnih telefonov. Vključno z grafičnim prikazom razmestitve in stanja posameznih varnostnih naprav, kakršne uporabljamo v varnostnih nadzornih centrih. 

Upravljanje na daljavo. Pomeni recimo možnost vklopa in izklopa alarmnega sistema ali odpiranje vrat sodelavcu, ki je na primer pozabil identifikacijsko kartico ali, ki izven rednega delovnega časa nima dostopa v podjetje. 

Govorna komunikacija. Pametni telefoni lahko v veliki meri nadomestijo klasične zveze in poleg govorne omogočajo tudi slikovno komunikacijo.

Spremljanje obhodov. Z uporabo NFC tehnologije so pametni telefoni uporabni za spremljanje gasilskih, varnostnih, vzdrževalnih in drugih služb, kjer je pomembno, da osebje zabeleži svojo prisotnost na določenem mestu. 

Opisane uporabnosti seveda niso na voljo vedno in povsod, temveč jim morajo biti prilagojene varnostne naprave in aplikacije na pametnih telefonih. 

Vendar je za začetek pomembno, da jih poznamo ter možnosti uporabe pametnih telefonov upoštevamo pri posodobitvah, nadgradnjah ali načrtovanju sistemov varovanja. 

Prav tako pa ponekod niso zanemarljivi niti prihranki, ki jih lahko dosežemo z zamenjavo klasičnih rešitev kot so recimo ovorne naprave, pametne identifikacijske kartice, sistemi zvez, obhodni sistemi in drugo. 

Če vas o današnji temi zanima več informacij, nas lahko nas pokličete na številko 01 292 79 05 ali nam pišete na naslov trzenje@akoda.si.


« nazaj na seznam nasvetov

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...