Preskoči na glavno vsebino
English
Siemens

Varnostni nasveti

Preprosta rešitev za stabilno gašenje IKT prostorov

8. junij 2018

V današnjem času smo v podjetjih in drugih organizacijah življenjsko odvisni od sposobnosti neprekinjenega poslovanja. Omogočajo ga informacijska in komunikacijska tehnologija (IKT) ter programska oprema in podatki na računalniških strežnikih. Vendar njihova stalna razpoložljivost ni samoumevna, saj jo ogrožajo različni dejavniki.

Največjo grožnjo IKT in strežniškim prostorom predstavlja ogenj. Elektronika, napajanje, številni kabli in plastika pod stalno električno obremenitvijo v običajno tesnih in zaprtih prostorih podatkovnih centrov in strežniških sob predstavljajo stalno nevarnost požara.
 
Zato v takšne prostore poleg javljalnikov požara in temperature pogosto nameščamo tudi t.i. stabilne sisteme gašenja.


 
Vendar pa lahko strežnikom in drugi računalniški opremi škodijo tudi običajni sistemi gašenja, ki so namenjeni njihovi varnosti. Kako? Pri sprožitvi gašenja pride do velikega hrupa. Nastali zvočni udar lahko poškoduje trde diske računalniških naprav, od samodejne zaustavitve delovanja, pa vse do izgube podatkov.
 
Enako pomembna je tudi izbira gasilnega sredstva, saj je od gasila odvisna hitrost zadušitve ognja in vpliv na elektronske naprave.
 
Čeprav so stabilni sistemi gašenja učinkovita rešitev za zaščito IKT in strežniških prostorov pred požarom, je njihova izvedba dokaj zahtevna. Sestavljena je iz strojnega in elektro dela. Strojni del so jeklenke z gasilnim sredstvom, razvod cevi, ventili in gasilne šobe. Elektro del pa elementi za zaznavanje in signalizacijo nevarnosti požara ter samodejno in ročno upravljanje gašenja.
 
Preprosta rešitev, pri kateri ne potrebujemo strojnih instalacij, je sistem Sinorix Compact proizvajalca Siemens.
 
Namenjen je IKT in strežniškim prostorom do velikosti 120 m3 in ga sestavljajo naslednji ključni elementi:

  • jeklenka z ekološkim gasilnim sredstvom Sinorix (oziroma Novec), ki hitro zaduši nastanek požara ter ne škoduje električnim in elektronskim napravam, ljudem in okolju,
  • tihe gasilne šobe (ang. Silent Nozzle), ki zmanjšujejo hrup pri morebitni sprožitvi gašenja in ne poškodujejo računalniške opreme,
  • aspiracijski javljalnik, ki je bistveno bolj občutljiv od običajnih dimnih ali temperaturnih javljalnikov in zazna nevarnost požara mnogo prej.

Vse navedene naprave so tovarniško nameščene in povezane v kovinskem ohišju, ki ga postavimo v varovani prostor in jih povežemo z nekaj dodatnimi elementi, kot so ročne tipke in signalne naprave.
 
Poglavitne prednosti kompaktnega stabilnega sistema gašenja so:

  • napredne tehnološke rešitve za zaznavanje in gašenje požara,
  • preprosta izvedba in vzdrževanje,
  • prihranek pri načrtovanju, izvedbi in vzdrževanju strojnih instalacij, ki niso potrebne.

Video predstavitev namestitve in delovanja takšne rešitve pa si za lažjo predstavo lahko ogledate na tej povezavi.
 
Če vas o sistemu gašenja Sinorix Compact zanima več informacij, predstavitvena brošura ali informativna ponudba, nam pišite na naslov trzenje@akoda.si ali nas pokličite na številko 01 292 79 05.


« nazaj na seznam nasvetov

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...