Preskoči na glavno vsebino
English
Siemens

Varnostni nasveti

Požarno ozvočenje z glasovnim obveščanjem

8. julij 2019

Več študij je pokazalo, da se ljudje nepravilno in na napačen način odzivajo na zvočno alarmiranje nevarnosti požara z sirenami. Ob sprožitvi alarmnih siren ljudje ne vedo kaj se dogaja, druge grabi panika, nekateri alarma ne jemljejo resno. Posledice nepravilnega in napačnega odziva so blokade evakuacijskih izhodov, uporaba dvigal (le ti v primeru požara ne delujejo), padci, zadušitve oz. vdihavanje dima ter bistveno podaljšan čas evakuacije.

Zaradi učinkovitejše, hitrejše in glasovno vodene evakuacije se vse pogosteje uporabljajo sistemi požarnega ozvočenja.

 

Sistemi požarnega ozvočenja so še posebej primerni za objekte, kot so:

 • nakupovalni centri,
 • izobraževalne ustanove,
 • hotelski objekti,
 • letališča,
 • državne ustanove,
 • zdravstvene ustanove
 • industrijski objekti in drugi. 

 

Sistem požarnega ozvočenja je izvršilni element sistema za odkrivanje in javljanje požara zato mora izpolnjevati standarde na tem področju. Oprema mora izpolnjevati standarde EN54-4, 54-16 in 54-24. Tudi pri izvedbi instalacij je potrebno slediti predpisom na področju sistemov za odkrivanje in javljanje požara.

Poznamo dva načina govornega obveščanja in sicer predvajanje pred posnetih sporočil ter govorjenje v živo. Uporabimo lahko večje število pred posnetih sporočil za različne primere nevarnosti medtem ko je govorjenje v živo namenjeno pooblaščenim osebam za evakuacijo oziroma gasilcem.

Ko pride do vprašanja varnosti moramo imeti popolno zaupanje v sistem požarnega ozvočenja, kar pomeni, da mora biti evakuacija v primeru nevarnosti izvršena hitro in natančno.

Z upoštevanjem vseh zahtev je tehnološki velikan Siemens razvil in predstavil inovativno rešitev govornega alarma (voice alarm – VA) in splošnega ozvočenja (public address – PA) imenovano Cerberus PACE.

Sistem Cerberus PACE izpolnjuje vse zahtevane standarde ter je prilagodljiv individualnim željam in potrebam investitorjev.   

 

Prednosti požarnega ozvočenja Cerberus PACE:

 • večkratna redundanca, ki se lahko izvede z redundantnim ojačevalnikom, matriko, stikalom ali pa kar s celim redundantnim sistemom,
 • programiranje v realnem času omogoča vzdrževanje, nadgradnje in izdelave sprememb, ki se izvedejo v času delovanja sistema zato zaustavitev in ponovni zagon sistema nista potrebna,
 • pametne (smart) linije zvočnikov, ki se izvedejo z končnim elementom (EOL), ki skrbi za nadzor zvočniške linije,
 • modernizacija obstoječega sistema korak za korakom, ki se izvede z zamenjavo centralne opreme ter vgradnjo končnih elementov (EOL). V nadaljevanju pa še z ureditvijo zvočniških linij v skladu s standardi.
 • oddaljen dostop omogoča lažje upravljanje s sistemom od kjerkoli preko katerekoli pametne naprave. Z oddaljenim dostopom enostavno spremenimo nastavitve, način obveščanja, obvestila in glasbo vse seveda brez ugašanja in ponovnega zagona,
 • profesionalna kakovost zvoka z nizko latenco,
 • izolatorji zanke poskrbijo, da v primeru kratkega stika izpade čim manjše število zvočnikov. Ravno tako poskrbijo, da se napako čim prej odkrije in odpravi.

 

 

Če vas o sistemu požarnega ozvočenja Cerberus PACE zanima več informacij, predstavitvena brošura ali informativna ponudba, nam pišite na naslov trzenje@akoda.si ali nas pokličite na številko 01 292 79 00.

 

 


« nazaj na seznam nasvetov

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...