Preskoči na glavno vsebino
English
Siemens

Varnostni nasveti

Ograjna in zunanja zaščita brez lažnih alarmov

4. junij 2015

Cilj varovanja objektov in premoženja je, da morebitne nevarnosti preprečimo in se incidenti sploh ne zgodijo. S tem namenom nameščamo fizične ovire, kot so ograje in psihološke ovire, kot so varnostne kamere, opozorilni napisi in podobno. Če do grožnje vseeno pride, pa jo želimo zaznati čimprej in jo po možnosti odvrniti ali vsaj pridobiti čas za primerno ukrepanje.

Temu je namenjeno zgodnje odkrivanje prisotnosti v varovanih območjih, ki ga izvajamo na ograjah, znotraj ograj in tudi na neograjenih mejah objektov.

Senzorski kabel

Na žične ograje nameščamo t.i. senzorski kabel, ki zaznava tresljaje raznih dotikov ograje, kot so rezanje, plezanje, naslanjanje lestve in podobno. Ker so v praksi ograje v različnem stanju, se lahko z nastavitvami občutljivosti senzorjev izognemo lažnim alarmom zaradi nihanja ograje, dotika živali ali recimo mimo vozečega kmetijskega stroja. Za napajanje sistema, ki ima majhno porabo, lahko uporabimo sončne celice, omogoča pa tudi brezžični prenos alarmnega signala. Zato žične povezave za napajanje in komunikacijo pri izvedbi ograjne zaščite s senzorskim kablom niso potrebne.

Aktivne infrardeče bariere

Za betonske, lesene, kamnite in druge podobne ograje, kjer namestitev senzorskega kabla ni primerna, lahko zaznavanje prisotnosti izvedemo znotraj ograje s t.i. več žarkovnimi aktivnimi infrardečimi barierami. Gre za nevidne žarke, katerih delovanje nastavimo tako, da zaznajo zgolj prehod (hojo, plazenje) oseb, ne pa tudi prisotnosti živali. Zato so prav tako visoko zanesljive pred lažnimi alarmi. Podobno, kot sistem senzorskega kabla, lahko delujejo s sončnimi celicami in brezžičnim prenosom alarmnega signala.

Aktivne bariere so uporabne tudi, kjer meje objektov niso ograjene. Z njimi ustvarimo nevidno varnostno polje, ki v primeru prehoda sproži alarm. Visoko zanesljvost delovanja omogoča patentirana tehnologija navzkrižnih infrardečih žarkov, ki izloča morebitne motilne vplive.

Senzorski kabel in infrardeče bariere so vrsta javljalnikov za zaznavanje prisotnosti. Zato jih povežemo na alarmno centralo in njihovo delovanje (npr. vklop in izklop) upravljamo podobno, kot delovanje alarmnega sistema.

V praksi jih pogosto uporabljamo v kombinaciji z video nadzorom, s katerim preverjamo vzroke alarma in snemamo dogajanja. Tako lahko npr. zunanji javljalnik proži alarm, ki usmeri in poveča pogled kamere ter samodejno sledi in snema dogajanje brez posredovanja varnostnega osebja.

Rešitve za objekte vseh vrst

Ograjna in zunanja zaščita nista uporabni samo v različnih poslovnih okoljih, temveč ju lahko uporabimo tudi za zasebne objekte kot nadgradnjo notranjega alarmnega sistema za zunanji krog zaščite.

Predstavitev delovanja zunanje zaščite si lahko ogledate na povezavah:

https://www.youtube.com/watch?v=_0kIX2EpPfE (infrardeče bariere)

https://www.youtube.com/watch?v=pFfmoo8CqTE (senzorski kabel)

Za dodatna pojasnila v zvezi z obravnavano temo ali brezplačen nasvet glede izvedbe zunanje zaščite nas pokličite na številko 01 292 79 05 ali nam pišite na naslov trzenje@akoda.si.


« nazaj na seznam nasvetov

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...