Preskoči na glavno vsebino
English
Siemens

Varnostni nasveti

Napredna tehnologija: ASA nevronski javljalniki požara

20. maj 2016

Učinkovitost sistemov za zgodnje odkrivanje in alarmiranje nevarnosti požara je odvisna od najbolj izpostavljenih elementov, to pomeni javljalnikov požara. Od njih želimo visoko občutljivost, da nevarnost zaznajo čim prej. Po drugi strani pa lahko visoka občutljivost povzroča lažne alarme ter posledično izpade, zastoje in poslovno škodo.

Rešitev za občutljivost, hitrost in veliko zanesljivost zaznavanja nevarnosti požara je ASA nevronska tehnologija proizvajalca Siemens.  

Patentirana ASA (= Advanced Signal Analysis) tehnologija javljalnikov požara je edinstvena rešitev na svetovnem tržišču, ki vsebuje:

 • dva optična javljalnika za zaznavanje dima,
 • dva termična javljalnika za merjenje temperature,
 • javljalnik ogljikovega monoksida (CO) za zaznavanje plina in
 • algoritem za prepoznavanje dogajanja v okolju. 

Optična javljalnika zaznavata svetle in temne delce dima. Temperaturna javljalnika merita temperature razlike in alarmirata presežene mejne vrednosti. Med prvo fazo razvoja požara pa nastaja ogljikov monoksid, ki je redkejši od zraka. Zato se dvigne pod strop, kjer ga zazna elektrokemični javljalnik CO še preden nastanejo delci dima, ki bi jih zaznal optični javljalnik. To omogoča tudi zgodnje odkrivanje nizko energijskega in počasi tlečega nastajanja ognja.  

V čem je razlika?

Večina javljalnikov požara deluje kot tipalo. Kar pomeni, da zaznave iz okolja posredujejo alarmnim centralam, ki se odločajo glede resnične nevarnosti. Nevronski javljalnik pa vsebuje lastni mikroprocesor z algoritmi, ki sam prepozna nevarnost in jo sporoči alarmni centrali. 

ASA tehnologija signale javljalnikov z uporabo algoritmov pretvori v matematične parametre in jih primerja z vnaprej nastavljenimi vrednostmi. To pomeni, da je nevronski javljalnik požara prilagojen pričakovanim zunanjim vplivom, hkrati pa se z zaznavanjem okolja, kjer je nameščen, prilagaja njegovim značilnostim.  

Za lažje razumevanje ponazorimo s primerom uporabe takšnega javljalnika v garažah.  

Pri vžiganju in speljevanju vozil nastajajo sajast dim in visoke koncentracije ogljikovega monoksida, zato običajni optični javljalniki pogosto povzročajo lažne alarme. Nevronski javljalnik nas ščiti pred nevarnostjo CO tako, da povišano koncentracijo izmeri takoj, alarm pa sproži šele po recimo petnajstih minutah presežene mejne vrednosti. S tem se izognemo proženju alarmov pri kratko preseženih mejah CO in pojavih izpušnega dima.  

ASA javljalniki imajo nastavljene algoritme za devet različnih območij delovanja in sicer:

 • večnamenske dvorane, gledališki odri, plesišča in cerkve, kjer se lahko pojavijo t.i. suhi led, umetni dim in kadilo;
 • kuhinje in proizvodna območja, kjer poteka varjenje in so v zraku aerosoli, ki bi jih običajni javljalniki zaznali kot nevarnost požara;
 • proizvodna območja, kjer se poleg aerosolov pojavljata ogljikov monoksid in povišana temperatura;
 • predelava papirja, lesna industrija, tekstilna industrija in obrati za reciklažo, kjer se v zraku pojavlja povečana količina prahu;
 • dvorane, konferenčni prostori, gostinski prostori, sobe za nekadilce, proizvodnja in podzemne garaže, kjer se lahko pojavljajo različni motilni vplivi kot so cigaretni dim, prah in izpušni plini;
 • pisarne, predavalnice, hotelske sobe in druga običajna administrativna in bivalna območja;
 • administrativna in bivalna območja, kjer se lahko pojavijo povišana koncentracija ogljikovega monoksida in nihanja temperature;
 • prostori z visokimi stropi, običajna skladišča, skladišča vnetljivih snovi, IKT prostori in prostori z vgrajenimi sistemi gašenja, kjer sicer ni posebnih motilnih vplivov, vendar potrebujemo zgodnje, hitro in zanesljivo zaznavanje nevarnosti požara;
 • bolnišnice, muzeji, hladilnice in podobna okolja, kjer zahtevamo najvišjo stopnjo občutljivosti za zgodnje odkrivanje nevarnosti požara.  

Poleg navedenih je ASA tehnologija primerna tudi za vsa druga okolja, kjer potrebujemo hitro in zanesljivo zaznavanje brez lažnih alarmov, ki bi lahko povzročili zastoje procesov in posledično škodo. Kar ne pomeni, da mora biti z omenjeno tehnologijo izveden celoten sistem javljanja požara, temveč jih lahko uporabimo samo v določenih področjih ali prostorih.  

Če vas o ASA nevronski tehnologiji javljanja požara zanima več informacij, si lahko predstavitveno brošuro prenesete tukaj, nas pokličete na številko 01 292 79 05 ali nam pišete na naslov trzenje@akoda.si.


« nazaj na seznam nasvetov

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...