Preskoči na glavno vsebino
English
Siemens

Varnostni nasveti

MM8000: Hitro in učinkovito ukrepanje ob nevarnosti v delovnem okolju

22. januar 2015

Učinkovitost ukrepanja v primeru nevarnosti v delovnem okolju je odvisna od treh ključnih dejavnikov: kakovostnih informacij ter pravilnega ravnanja in usposobljenosti osebja gasilske, varnostne ali tehnične službe.

Informacije o nevarnostih nam posredujejo različni javljalni sistemi za zaznavanje nevarnosti požara, nevarnih plinov, vloma, nedovoljenega dostopa v varovana območja, temperaturnega odstopanja, izlitja vode, varnostne kamere in podobno.   Ker gre običajno za več različnih sistemov, mora osebje poznati njihovo delovanje, poleg tega pa so informacije na njihovih prikazovalnikih pogosto dokaj skromne.  

Prav tako so izredni dogodki prej izjema, kot pravilo, zato osebje presenetijo. In kljub teoretičnemu znanju, lahko ravno v primeru resnične nevarnosti njihovo pravilno ukrepanje, ki je prepuščeno samo spominu in iznajdljiovsti, zataji.  

Obe omenjeni slabosti hitrega in učinkovitega ukrepanja v primeru nevarnosti rešuje varnostni nadzorni sistem.  

Predstavlja ga nadzorni računalnik, ki zajema informacije iz vseh posameznih sistemov tehničnega varovanja objektov, jih analizira in ključne podatke prikazuje osebju na uporabniku prijazen in razumljiv način.  

Kaj to pomeni?  

Osnova prikaza so tlorisi varovanih objektov z vrisanimi posameznimi elementi, njihovim trenutnim stanjem in pogledi kamer.   V primeru nevarnosti pa se na računalniškem prikazovalniku:

  • označi element, ki je nevarnost zaznal,
  • pojavi slika dogajanja, če se nahaja v območju varnostnih kamer,
  • izriše najkrajša ali predvidena pot do kraja nevarnosti in
  • izpiše protokol ukrepanja, ki ga osebje korak za korakom izvaja in potrjuje.

Na takšen način osebju zagotovimo kakovostne informacije o nevarnosti in navodila za ukrepanje ter odgovornim osebam vse potrebne podatke za sledljivost dogajanja.   

Opisana rešitev je uporabna na različnih področjih, kot so:

  • večji poslovni objekti,
  • geografsko ločeni objekti, ki se nadzirajo iz enega mesta,
  • objekti na večjih površinah,
  • objekti z večjim številom javljalnih sistemov in podobno.

Ena izmed najbolj razširjenih in učinkovitih rešitev v našem okolju je varnostni nadzorni sistem MM8000 proizvajalca Siemens, ki si ga lahko ogledate tukaj.    

Če vas zanimajo možnosti uvedbe varnostnega nadzornega sistema v vašem poslovnem okolju ali predstavitev delovanja sistema MM8000, pa nas pokličite na številko 01 292 79 05 ali nam pišite na naslov trzenje@akoda.si.


« nazaj na seznam nasvetov

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...