Preskoči na glavno vsebino
English
Siemens

Varnostni nasveti

Kupujete ali posodabljate video sistem?

1. oktober 2014

Ko smo se v podjetjih o varnostnih kamerah pogovarjali pred približno petindvajsetimi leti, se je večina čudila, češ, to imajo samo v Ameriki. Danes pa so kamere kot del video nadzornih sistemov standardna oprema vsakega sodobnejšega delovnega in poslovnega okolja.

Prvi video sistemi so bili dokaj okorne naprave, ki so omogočale predvsem prikaz določenega števila kamer na določenem številu zaslonov in snemanje dogajanja na magnetni trak. Za sprejemljivo ceno je bila kakovost slike dokaj slaba in pregledovanje posnetkov zelo zamudno. Zato je veljalo, da so kamere uporabne predvsem preprečevalno, ker s svojo prisotnostjo odvračajo različna nedovoljena dejanja.

Sodobne kamere so računalniški sistemi

Današnje rešitve z varnostnimi kamerami so računalniški sistemi, ki z digitalno analizo slike omogočajo številne zanimive uporabnosti. Prepoznavanje obrazov in registrskih tablic vozil, zaznavanje hitrosti in smeri premikanja, štetje oseb in vozil, zaznavanje nepredvidenih ali izginulih predmetov, prisotnosti v nedovoljenem področju, zaznavanje dima, sabotaže ali zakritja kamere in podobno, vključno z možnostjo spremljanja in pregledovanja slike na pametnih telefonih in tablicah.

Čeprav varnostne kamere pri nas srečujemo predvsem pri varovanju, so uporabne tudi na številnih drugih področjih. Na primer v proizvodnji, kjer lahko nadomestijo ljudi pri rutinskem nadzoru in v zdravju nevarnih delovnih okoljih, pri spremljanju delovnih procesov, nadzoru na daljavo in podobno. Vključno z izvedbo kompleksnih rešitev, kot je nadzor in avtomatizacija upravljanja prometa na avtocestah, ki se ves čas dogaja hitro in nepredvidljivo.

Kako lahko s kamerami tudi prihranimo?

Večina uporabnikov meni, da so kamere zgolj strošek, čeprav to ni povsem res. Že pred leti so v znani ljubljanski veleblagovnici s pomočjo kamer zmanjšali inventurne manjke kar za 70% in se jim je naložba izplačala že v nekaj mesecih. Pred kratkim smo obiskali proizvodno podjetje, kjer so z uporabo video nadzora zmanjšali število zaposlenih v izmeni iz 19 na 5. V tretjem podjetju so z uvedbo varnostnih kamer in nekaterih drugih tehničnih ukrepov ukinili varnostno službo izven rednega delovnega časa in podobno. Še veliko večji pa so prihranki pri škodi, ki bi marsikje nastala, če kamer ne bi bilo.

Večina video sistemov je zastarelih

Kljub široki uporabnosti sodobnih rešitev na različnih področjih varovanja, varnosti in delovnih procesov, je pri nas kar okrog 90% video sistemov zastarelih. Delno tudi zaradi prepričanja, da je posodobitev takšnega sistema draga, kar spet večinoma ne drži. Video naprave so se v zadnjih letih namreč dokaj pocenile, pogosto lahko uporabimo obstoječo informatiko in električne instalacije, čeprav tudi nove niso pretirano zahtevne.

Zato se vseeno izplača najprej preveriti številke, saj se nam vložek v nadzor in avtomatizacijo procesov s pomočjo kamer morda povrne prej, kot smo pričakovali.

Če vas glede uvedbe ali posodobitve video sistema zanima več informacij, nas pokličite na številko 01 292 79 05 ali nam pišite na naslov trzenje@akoda.si.


« nazaj na seznam nasvetov

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...