Preskoči na glavno vsebino
English
Siemens

Varnostni nasveti

KeyWatcher: Varno shranjevanje in nadzor pomembnih ključev

5. februar 2016

Pred kratkim smo v večji organizaciji mimogrede opazili, kako so shranjeni njihovi pomembni ključi. Nahajajo se v leseni omarici s steklenimi vrati in klasično ključavnico. Na omarici je nameščena škatlica, v kateri je ključ za odpiranje omarice. Vse skupaj pa se nahaja v zaklenjenem prostoru v kleti. Zato se je samo po sebi zastavilo vprašanje, kako bi v izrednih razmerah, ko običajno nastane še nekaj zmede, do ključev sploh lahko prišli?

Pomembne ključe imamo za različne potrebe. Običajno za prostore ali vsebine, do katerih dostopa nima vsak. Zato veljajo zanje posebni varnostni ukrepi, kot sta omejena in sledljiva uporaba. 

Vendar morajo biti takšni ključi tudi hitro in preprosto dosegljivi, kadar jih nujno potrebujemo. Zato nam ne koristi, če jih imamo varno zaklenjene nekje, kjer jih niče ne najde ali do njih ne more. 

Uvodoma omenjeni primer je načeloma razumljiv. Ker ima uporabnik omarico s steklenimi vrati in običajno ključavnico, jo je v skrbi pred razbitjem stekla ali vlomom namestil na varno mesto. Zato je ključna težava neprimerna omarica za ključe. 

Rešitev za takšne primere so omarice za shranjevanje ključev KeyWatcher. 

Gre za napravo v kovinskem ohišju, kjer se ključi nahajajo nameščeni na varnostnih obeskih, ki so v omarici zaklenjeni v t.i. utorih. Za vsak ključ določimo kdo in kdaj lahko do njega dostopa. In samo ob izpolnjenih obeh pogojih, se omarica odpre. Pri ključih, ki jih uporabnik lahko vzame, sveti lučka, vsi ostali pa ostanejo zaklenjeni. 

Uporabnik se na omarici identificira s številčno kodo (PIN) ali kartico, kakršno že uporablja, zato uvedba dodatnih kartic za dostop do ključev ni potrebna. Če bi zakon to dopuščal, je možna tudi uporaba prstnega odtisa. Nato vpiše številko ključa, ali iz menija izbere več ključev, ki jih želi. In to je vse. Zato je uporaba zelo enostavna. 

Za izredne primere, ko je potreben sočasni dostop do vseh shranjenih ključev, pa imamo na razpolago posebno varnostno kodo, ki sprosti vse zaklepe in ključe naenkrat. 

KeyWatcher idealna rešitev za shranjevanje pomembnih ključev, saj: 

  • se ključi ves čas nahajajo v organizaciji,
  • lahko omarico brez strahu pred vlomom namestimo na vidno in dostopno mesto,
  • nepooblaščen dostop do ključev ni možen, saj bi vsak poizkus spložil alarm,
  • lahko po potrebi omogočimo dostop do vseh ključev hkrati,
  • za vsak ključ vedno vemo, kdo ga je zadnji vzel in zanj lahko pregledamo zgodovino uporabe, torej kdo in kdaj ga je vzel in vrnil.

Za več informacij v zvezi z obravnavano temo ali brezplačen nasvet glede izboljšanja varnosti shranjevanja ključev nas lahko pokličete na številko 01 292 79 05 ali nam pišete na naslov trzenje@akoda.si.


« nazaj na seznam nasvetov

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...