Preskoči na glavno vsebino
English
Siemens

Varnostni nasveti

Kakšne barve naj bodo ohišja varnostnih tipk in zakaj?

24. november 2017

Varnostne tipke uporabljamo v skoraj vsakem objektu. Najbolj razširjene so tipke – oziroma ročni javljalniki – v rdečem ohišju, ki so namenjene proženju alarma v primeru nevarnosti požara. Vendar niso edine. Ker v praksi v zvezi s tem opažamo nekaj nejasnosti, je današnja vsebina posvečena barvam ohišij varnostnih tipk, kakršne se uporabljajo v našem okolju, saj se prakse v tujini tudi nekoliko razlikujejo.

Zakaj so barve sploh pomembne?
 
Ljudje večino informacij sprejemamo z vidom in svoje dejavnosti pogosto povezujemo z barvami. Značilen primer je recimo prometni semafor, kjer se samodejno odzivamo na barve luči ter odziv na rdečo in zeleno barvo nasploh. In podobno naj bi veljalo pri varnostnih tipkah.
 
Ko pride do nevarnosti, so za pravočasno ravnanje včasih odločilne sekunde. Barve ohišij varnostnih tipk so namenjene hitremu prepoznavanju mesta in možnosti ukrepanja, ne da bi bilo treba posebej razmišljati in se ukvarjati z njihovimi napisi in simboli. Zato je pomembno, da so ohišja prave barve.
 
Kaj se drugače lahko zgodi?
 
Pred nekaj leti je na primer preglednik pri preverjanju delovanja sistema javljanja požara sprožil ročni javljalnik v rdečem ohišju, ki je bil povezan s sistemom gašenja. To je povzročilo nepredvideno izpraznitev jeklenke z gasilnim sredstvom, ki jo je bilo treba znova napolniti, kar je pomenilo strošek – ali škodo – v višini nekaj tisoče evrov.
 
V primeru resnične nevarnosti pa bi bile lahko posledice zaradi napačne barve ohišja lahko dosti hujše.
 
Kakšne barve naj bodo ohišja varnostnih tipk? 

  • Rdeče ohišje uporabljamo za ročne javljalnike požara.
  • Rumeno ohišje uporabljamo za ročno sprožitev gašenja.
  • Modro ohišje uporabljamo za ročno zaustavitev gašenja.
  • Sivo ohišje uporabljamo za proženje sistemov za odvod dima in toplote, za kar ponekod uporabljajo tudi oranžna ali rumena ohišja.
  • Zeleno ohišje uporabljamo za odpiranje električno zaklenjenih vrat. 

V zvezi z varnostnimi tipkami je dobro vedeti, da poznamo direktni in indirektni način proženja. Direktni način pomeni, da pritisk na varnostno steklo povzroči sprožitev alarma. Pri indirektnem načinu pa najprej pritisnemo steklo in nato še tipko. Prve uporabljamo predvsem znotraj, druge pa zunaj objektov, kjer lahko pride do razbitja stekla na primer zaradi objestnosti ali vandalizma.
 
Podrobneje so tehnične zahteve za delovanje varnostnih tipk, ki jih uporabljamo v sistemih za zaščito pred požarom, določene v standardu SIST EN 54-11.
 
Če vas v zvezi z varnostnimi tipkami v sistemih varovanja zanima več informacij ali potrebujete pomoč, nam to lahko sporočite na naslov trzenje@akoda.si ali nas pokličete na številko 01 292 79 05.


« nazaj na seznam nasvetov

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...