Preskoči na glavno vsebino
English
Siemens

Varnostni nasveti

Kako preprečimo nevarnost zastrupitve s CO?

28. oktober 2016

Z začetkom kurilne sezone se poveča tudi nevarnost zastrupitve z ogljikovim monoksidom (CO). Ker po podatkih Inštituta za varovanje zdravja zaradi zastrupitve s CO vsako leto umre približno 50 prebivalcev Slovenije, od tega tri četrtine večinoma v spanju, ne bo odveč, če ponovno opozorimo na t.i. tihega ubijalca. Kateri so glavni izvori nevarnega plina in kako lahko nevarnost zastrupitve preprečimo? 

Ogljikov monoksid je plin brez barve, vonja in okusa. V življenjskem okolju nastaja v gorilnih napravah, ki uporabljajo fosilna goriva. To so les, premog, oglje, kurilno olje, plin in podobno. Najpogostejši izvori CO so kamini, peči na trdo gorivo, štedilniki, plinske kuhalne plošče, plinski in oljni bojlerji in grelniki ter poškodovani dimniki. Prav tako so nevaren izvor ogljikovega monoksida delujoči avtomobili in žari v zaprtih prostorih.

Glavni znaki zastrupitve z ogljikovim monoksidom so:

  • blaga: podobno gripi (glavobol, utrujenost, nemoč, zaspanost);
  • zmerna: hujši glavobol, slabost, motnje vida, koncentracije in spomina, bruhanje, motnje srčnega ritma in zavesti;
  • huda: koma, krči, možganski edem, zastoj srca in dihanja.

Najpomembnejši ukrep za preprečitev nevarnosti zastrupitve s CO je redno in pravilno vzdrževanje kurilnih naprav.Kot ugotavljajo strokovnjaki, še vedno preveč uporabnikov meni, da kurilnih naprav ni treba vzdrževati ali da to lahko opravijo sami. Kar - odvisno od lastnega znanja in spretnosti - še nekako drži za klasične kurilne naprave z enostavnimi kurišči, kot so kamini, peči in štedilniki.

V primeru sodobnih naprav na pelete, plena in sekance ter plinskih in oljnih peči, pa so potrebni posebna usposobljenost in orodja, zato lahko pravilno vzdrževanje opravi samo pooblaščeni serviser. Za vzdrževanje in servisiranje kurilnih naprav je najboljše upoštevati navodila proizvajalcev. Pri tem je splošno veljavno pravilo, naj manjše kurilne naprave do moči 150 W serviser pregleda vsako leto, razen če to naredi dimnikar ali uporabnik samostojno.

Pregledovanju, nadzorovanju in čiščenju malih kurilnih naprav, dimnih vodov in zračnikov, je zaradi varstva pred požarom in varnosti zdravja ljudi namenjena tudi javna dimnikarska služba. Uporabnikom prav tako svetuje glede uporabe in vzdrževanja kurilnih naprav ter odprave morebitnih nepravilnosti in pomanjkljivosti.

Ob tem dimnikarska služba izdaja potrdila o prvem pregledu, ki jih morajo uporabniki pridobiti za novo vgrajene in rekonstruirane kurilne naprave. Namen takšnega pregleda je preveriti, ali so kurilne, dimovodne in prezračevalne naprave vgrajene v skladu s projektno in tehnično dokumentacijo ter izpolnjujejo pogoje za varno uporabo.

Učinkovit ukrep za zaščito pred nevarnostjo zastrupitve je namestitev javljalnika ogljikovega monoksida, kar določa Pravilnik o vgradnji kurilnih naprav.Za enostavno namestitev brez posebnih posegov so na voljo baterijski javljalniki CO. Običajno jih pritrdimo na strop ali steno, lahko so tudi prenosni. Na povišano koncentracijo CO opozarjajo svetlobno in zvočno, prav tako javijo izrabljenost baterij. Pomembno je, da so izdelani v skladu s standardom EN50291-1, kar naj bi zagotavljalo, da bodo delovali pravilno.

Če javljalnik ogljikovega monoksida sproži alarm, ali če zaznamo znake zastrupitve, moramo takoj izklopiti gorilne naprave, odpreti okna in vrata ter čim hitreje zapustiti prostor. Najbolj varno je, da izvora nevarnosti ne iščemo sami, temveč to prepustimo serviserjem, dimnikarjem ali gasilcem.

Če vas zanimajo povezane vsebine, si lahko preberete tudi:

Nevarni plini v službi in doma

Vlomi v hiše in stanovanja vsake tri ure  


« nazaj na seznam nasvetov

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...