Preskoči na glavno vsebino
English
Siemens

Varnostni nasveti

Kako pameten je lahko video nadzorni sistem?

9. januar 2015

Sodobni video nadzorni sistemi so računalniške naprave, ki z digitalno analizo slike omogočajo različne uporabnosti za avtomatizacijo spremljanja in snemanja dogajanja v nadzorovanih območjih in procesih.  

Vendar v praksi opažamo, da so te izkoriščene dokaj slabo.

Ker skromno izkoriščenost zmogljivosti video nadzornih sistemov pripisujemo tudi pomanjkljivi seznanjenosti, v nadaljevanju predstavljamo nekatere zanimivejše možnosti.

Kot vemo, večina »pametnih« uporabnosti temelji na t.i. senzorskih poljih, ki jih razmestimo na sliko posamezne kamere in jim določimo način delovanja. Odvisno od namena lahko povzročijo sprožitev alarma, vklop alarmnega monitorja, snemanje dogajanja, pošiljanje elektronske pošte ali telefonskega sporočila, zaustavitev določenega procesa in podobno. 

Zaznavanje premikanja. Je najpogosteje izkoriščena uporabnost pri varovanju objektov, ki omogoča ugotavljanje gibanja v nastavljenih senzorskih poljih, na primer ob ograji, objektu, pri vhodih in podobno. Učinkovito lahko nadomešča različne javljalnike za zunanjo in perimetralno zaščito, saj je z ustreznimi nastavitvami visoko zanesljiva pred neželenimi in lažnimi alarmi.

Sledenje premikanja. Omogoča sledenje ljudem in vozilom, ki se pojavijo na sliki kamere, vključno s prilagajanjem velikosti slike glede na število premikajočih se objektov.

Zaznavanje prisotnosti. Za razliko od zaznavanja premikanja senzorsko polje javi prisotnost v določenem območju, recimo kovčka, ki ga nekdo pusti ali pozabi na hodniku, ustavljenega vozila na cesti, ovire na poti, izdelka izven proizvodne linije in podobno.  

Zaznavanje odsotnosti. Omogoča spremljanje prisotnosti objektov v vidnem polju kamere, kot je na primer slika na steni. Če slika izgine, video nadzorni sistem sproži alarm.

Zaznavanje hitrosti premikanja. Video nadzorni sistem lahko javi preveliko ali premajhno hitrost premikanja objektov na sliki, recimo oseb in vozil, zaustavitev izdelkov na proizvodni liniji in podobno.

Zaznavanje smeri premikanja. Uporabnost omogoča zaznavanje in alarmiranje gibanja v nedovoljeni smeri, na primer vožnje vozila v enosmerni ulici ali pri napačnem uvozu na avtocesto.

Štetje. Uporabnost je namenjena spremljanju pretoka ljudi ali objektov na sliki, kot je štetje vstopov, izstopov, izračunavanje števila prisotnosti, zasedenosti parkirišč in parkirnih hiš, štetje izdelkov na proizvodni liniji in podobno.

Prepoznavanje oseb. Uporabnost je namenjena identifikaciji oseb s pomočjo analize obraza za avtomatizacijo omejitve in nadzora dostopa (pristopne kontrole) ali alarmiranje prisotnosti neželenih oseb.

Prepoznavanje registrskih tablic vozil. Namenjeno je identifikaciji in avtomatizaciji omejitve in nadzora dostopa z vozili, obračunavanju parkirnine in podobno. 

Oddaljeni dostop. Sodobni video nadzorni sistemi omogočajo dostop do pregleda kamer in posnetkov preko mobilnega omrežja z osebnimi računalniki, pametnimi telefoni in tablicami.

Predsnemanje. Če nas zanima, kaj se je v nadzorovanem območju dogajalo pred sprožitvijo alarma, imamo možnost nastavitve t.i. predsnemanja v trajanju od nekaj sekund do na primer 60 minut.

Varnostno shranjevanje posnetkov. Ker delujejo kot računalniški sistemi, omogočajo varnostno shranjevanje podatkov na več diskov (t.i. RAID) v različnih oblikah.

Vodni žig. Je uporabnost, ki omogoča avtentikacijo in zaščito posnetkov pred ponarejanjem.

Z opisanimi in nekaterimi drugimi uporabnostmi lahko zagotovimo številne koristi, kot so:

  • avtomatiziran nadzor dogajanja,
  • večja varnost zaposlenih in premoženja,
  • zmanjšanje števila zaposlenih v določenih procesih,
  • manjša izpostavljenost zaposlenih pri nevarnih in/ali škodljivih dejavnostih,
  • analiza škodnih in drugih dogodkov s pomočjo posnetkov 

in podobno, kar nam morda omogoča znatne prihranke.  

Če vas zanimajo možnosti uvedbe pametnih uporabnosti video nadzornega sistema v vašem poslovnem okolju, nas pokličite na številko 01 292 79 05 ali nam pišite na naslov trzenje@akoda.si.


« nazaj na seznam nasvetov

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...