Preskoči na glavno vsebino
English
Siemens

Varnostni nasveti

Kako najbolj enostavno posodobimo video nadzorni sistem?

25. november 2016

Čeprav uporabniki že leta uvajajo digitalni oziroma IP video nadzor, je v praksi še vedno precej delujočih klasičnih analognih video sistemov. In ker so večinoma v dokaj slabem stanju ter vedno težje služijo svojemu namenu, se večkrat srečujemo z vprašanjem, kako jih lahko najbolj enostavno – in cenovno sprejemljivo – posodobimo. 

Številne možnosti analognih in IP tehnologij ter bolj ali manj strokovni nasveti, ki jih najdemo na svetovnem spletu, običajnega uporabnika prej zmedejo, kot mu pomagajo. Zato najbrž ne bo odveč, če zadeve nekoliko poenostavimo. 

Recimo, da od posodobitve video nadzora pričakujemo sliko visoke ločljivosti, ki nam bo omogočala prepoznavnost oseb in registrskih tablic vozil. Pri čemer pa bi želeli izkoristiti obstoječe kabelske povezave klasičnega analognega video sistema in se s tem izogniti dodatnim stroškom predelave električnih inštalacij. 

To nam omogoča analogna HD tehnologija, ki se je na trgu pojavila leta 2010, kot alternativa med klasičnimi analognimi in tedaj še dokaj dragimi IP video nadzornimi sistemi. Njena poglavitna prednost je, da zagotavlja prenos slike velike ločljivosti 2MP preko koaksialnih kablov brez zakasnitev in s tem enostavno zamenjavo zastarelih kamer. 

Obstoječe kamere torej zamenjamo z analognimi HD, s čimer pridobimo sliko visoke ločljivosti. Čeprav ima vsaka analogna HD tehnologija (kot npr. AHD, HD-CVI, HD-SDI in novejša HD-TVI) tudi svoje snemalne naprave – in z njimi povezane omejitve –, priporočamo splošno uporabnejšo rešitev. 

In sicer, da namesto HD snemalne naprave uporabimo video strežnik s programsko opremo za video nadzor (t.i. VMS = Video Management System), ki omogoča povezavo analognih in IP kamer, kakršno nudi proizvajalec Mirasys. 

Možnost povezave analognih kamer potrebujemo zaradi zamenjave klasičnih z analognimi HD in možnost povezave IP, ker bomo v prihodnosti video sistem morda ali verjetno dograjevali z IP kamerami. Za kar med analognimi kamerami in video strežnikom potrebujemo še ustrezen analogno digitalni pretvornik. 

Na takšen način s sodobnimi analognimi kamerami dosežemo kakovost in uporabnost digitalnega video sistema, z vsemi njegovimi lastnostmi in prednostmi, o katerih smo v preteklosti že govorili. 

Kot rečeno, je opisano le ena izmed možnosti, saj je najboljša rešitev za vsak posamični primer odvisna od različnih dejavnikov. 

Če vas zanima posodobitev ali dograditev video nadzornega sistema in potrebujete nasvet ali več informacij, nas pokličite na številko 01 292 79 05 ali nam pišete na naslov trzenje@akoda.si

Kakor tudi, če bi želeli uporabljati ali posodobiti programsko opremo proizvajalca Mirasys, za katero je naše podjetje pooblaščeni distributer in tehnološki partner za Slovenijo in JV Evropo. 

PS: Če vas zanimajo povezane vsebine, si po želji preberite tudi:  

Kako pametne kamere vplivajo na spremembe sistemov varovanja

Kako izboljšamo kakovost video sistema in obenem prihranimo

ANPR: Beleženje in usmerjanje pretoka vozil s prepoznavanjem tablic

 


« nazaj na seznam nasvetov

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...