Preskoči na glavno vsebino
English
Siemens

Varnostni nasveti

Kako morajo delovati dvigala v primeru nevarnosti požara?

20. januar 2017

Čeprav se osebna in tovorna dvigala, ki jih imenujemo tudi običajna dvigala, nahajajo v številnih poslovnih in delovnih objektih, so redko kje v celoti urejena skladno s standardi za požarno varnost. Zato ne bo odveč spomniti, kako morajo delovati v primeru nevarnosti požara, ko obstaja tveganje, da potniki ostanejo ujeti v kabini dvigala.  

Delovanje običajnih dvigal ob nevarnosti požara določa standard EN 81-73. Ta predpisuje, da mora biti normalna uporaba dvigal v takšnem primeru onemogočena. Dvigalo mora izvesti t.i. požarno vožnjo, ki jo sproži krmilje dvigala na podlagi signala požarno javljalne centrale ali ročne sprožitve v nadzornem centru objekta ali na t.i. evakuacijski postaji.  

Osnovno pravilo požarne vožnje je, da se dvigalo odpelje na evakuacijsko postajo, ki je običajno v pritličju objekta, potnikom omogoči izstop iz kabine, vrata ostanejo odprta in dvigala ni mogoče uporabljati. Vsi ukazi znotraj in zunaj dvigala postanejo nedelujoči, prav tako krmilje ne upošteva fotocelic ali svetlobnih zaves.  

Glede na stanje dvigala so scenariji delovanja lahko naslednji:

  •  Če ima dvigalo avtomatska vrata, ki čakajo odprta, se vrata zaprejo in dvigalo se odpelje na evakuacijsko postajo.
  • Če ima dvigalo ročna ali neavtomatska vrata, ki čakajo odprta, dvigalo ostane na trenutni postaji in ne deluje več.
  • Če je dvigalo na vožnji od evakuacijske postaje, se ustavi na prvi postaji in se brez odpiranja vrat vrne na evakuacijsko postajo.
  • Če je dvigalo na poti do evakuacijske postaje, se ustavi na postaji.  

V normalno delovanje vrnemo dvigalo na dva načina:

  • s signalom centrale za javljanje požara, ko je nevarnost preklicana (reset) ali
  • ročno s strani pooblaščene osebe.  

Kot rečeno, se glavna evakuacijska postaja običajno nahaja v pritličju. Vendar imamo lahko pri naprednejših sistemih določenih eno ali več pomožnih evakuacijskih postaj, če je glavna morda v področju požara.  

Poleg delovanja moramo ustrezno urediti tudi označevanje. In sicer naj bi bila v vsakem nadstropju poleg dvigala oznaka, ki prikazuje, da je uporaba dvigala v primeru požara prepovedana.  

Razen običajnih osebnih in tvornih poznamo še dve vrsti dvigal, ki so pomembna v primeru nevarnosti požara. To so dvigala za gasilce in evakuacijska dvigala.  

Dvigala za gasilce so v vsakodnevnih razmerah namenjena prevozu oseb, vendar imajo vgrajene dodatne zaščite, krmiljenje in signalizacijo, kar določa standard EN 81-72, ki omogočajo uporabo gasilcem neposredno med gašenjem požara.  

Evakuacijska pa so dvigala, ki so namenjena umiku fizično ali psihično gibalno omejenih oseb, predvsem na invalidskih vozičkih in bolniških posteljah, kar v posebnem dodatku določa standard BS9999:2008 in tehnična specifikacija CEN TS 81-76:2012.  

Če vas o obravnavani temi zanima več informacij, nam pišite na naslov trzenje@akoda.si ali nas pokličite na številko 01 292 79 05.


« nazaj na seznam nasvetov

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...