Preskoči na glavno vsebino
English
Siemens

Varnostni nasveti

Kako lahko preprečimo zlorabe ključev?

4. december 2014

Kljub vsej sodobni tehniki in računalniški tehnologiji, je mehanska ključavnica s ključem še vedno eden izmed pomembnejših dejavnikov varnosti skoraj vsakega poslovnega in delovnega okolja. Česar pa se pogosto zavemo šele, ko je že prepozno..


Ključavnice namreč omejujejo dostop do številnih območij in prostorov z dragocenimi, pomembnimi ali nevarnimi vsebinami, kjer pri nepooblaščenem dostopu lahko nastane premoženjska ali poslovna škoda. Zato ni vseeno, kdo ima dostop do njihovih ključev.Velik korak k večji varnosti so različni zaklepni sistemi. Z njimi se lahko znebimo množice ključev, saj vsak zaposleni prejme en sam ključ, ki mu odpira vsa vrata, do kjer ima dostop. Vendar imajo tudi takšni sistemi svoje slabosti, saj ne odpravijo tveganj, ki se pojavijo ob neprimernem ravnanju s ključi.Nevarnost zlorabe ključev lahko preprečimo na dva osnovna načina.Prvi je sistem pristopne kontrole. Temelji na uvedbi elektronskih ključavnic za zaklepanje vrat in uporabi identifikacijskih kartic zaposlenih, s čemer uporabo mehanskih ključev odpravimo. Princip je načeloma dokaj zanesljiv, vendar večinoma predrag, če bi z njim želeli nadomestiti vse mehanske ključavnice in njihove ključe.Druga možnost pa je varnostno shranjevanje mehanskih ključev v elektronskih omaricah, ki temelji na naslednjih osnovnih načelih:

  • zaposleni ključev ne nosijo domov, temveč so ves čas shranjeni v delovnem okolju, zato so po potrebi dostopni tudi v času njihove odsotnosti;
  • ključi se nahajajo zaklenjeni v varovani omarici, kjer vsak nasilen poskus dostopa sproži alarm;
    do ključev dostopamo z identifikacijskimi karticami ali osebno številčno kodo;
  • omarico lahko odprejo samo osebe, ki imajo v določenem času dostop do določenega ključa;
    ključi so v omarici razvrščeni naključno in brez vidnih oznak, zato jih ni mogoče prepoznati, kar je dodaten element varnosti;
  • če ključa ni v omarici, vedno vemo, kdo ga je zadnji vzel;
  • za vsak ključ lahko pregledamo zgodovino podatkov, kdo in kdaj ga je vzel in/ali vrnil;
  • če ključ v omarico ni vrnjen ob določenem času, to lahko sproži alarm.


Izkušnje z več sto nameščenimi omaricami pri nas kažejo, da jih kupci uporabljajo v različne namene. Za shranjevanje ključev pisarn in drugih podobnih prostorov, ki so v uporabi vsakodnevno. Za shranjevanje rezervnih ključev ali ključev posebnih prostorov, ki se uporabljajo redko. Za shranjevanje pomembnejših ključev izven rednega delovnega časa. Za ključe službenih vozil in podobno, odvisno od potreb posameznega okolja.Ker se uvedba številnih zanimivih rešitev običajno konča pri denarju, naj omenimo, da je varnostno shranjevanje ključev v elektronskih omaricah običajno vsaj desetkrat cenejše od sistemov pristopne kontrole. Poleg tega pa je njihova življenjska doba precej daljša, saj ob skrbni uporabi in rednem vzdrževanju doseže tudi dvajset let.Elektronske omarice omogočajo shranjevanje od nekaj, do nekaj sto ali tisoč ključev in so primerna rešitev povsod, kjer želimo preprečiti zlorabo ključev.

Če vas o varnostnem shranjevanju ključev zanima več informacij ali si želite ogledati delovanje takšne omarice v našem podjetju, nas lahko pokličete na številko 01 292 79 05 ali nam pišete na naslov trzenje@akoda.si.


« nazaj na seznam nasvetov

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...