Preskoči na glavno vsebino
English
Siemens

Varnostni nasveti

Kako izvedemo ali izboljšamo sistem varovanja v petih korakih?

1. julij 2016

V podjetjih se marsikaj spreminja, vključno z varnostnimi tveganji, ki niso enaka, kot so bila v preteklosti. Zato je koristno občasno preveriti, ali varnost v organizaciji še ustreza potrebam današnjega časa. To lahko naredimo in uredimo s pomočjo pristopa v petih korakih, ki je uporaben tako za uvajanje novega, kot za izboljšave obstoječega sistema varovanja. 

Preverimo tveganja. Gre za odgovore na osnovna varnostna vprašanja. Kaj je za dejavnost organizacije najbolj pomembno? Lahko so zaposleni, objekti, oprema, stroji, pomembne informacije in drugo. Kaj lahko povzroči največ škode v obliki izpada prihodkov ali izgube kupcev? Recimo zastoj proizvodnje, motnje pri dobavi, okvara računalniške opreme, izguba zaupanja, zakonske zahteve in podobno. Katere nevarnosti dejavnost najbolj ogrožajo? Požar, vlom, rop, izliv vode, neizpolnjevanje predpisov ali morda celo lastni zaposleni. 

Ugotovimo potrebe. Gre za vprašanje, kaj bi morali narediti, da tveganja odpravimo ali vsaj v največji možni meri omejimo. Naj za lažjo predstavo ponazorimo z nekaj primeri iz prakse. Proizvodno podjetje je odvisno od stroja, ki ga najbolj ogroža nevarnost požara. Za izvajalca informacijskih storitev je ključna IT oprema, ki je izpostavljena nevarnosti nedovoljenega dostopa in požara. V mnogih primerih je največje tveganje nevarnost vloma, ki se jih v poslovnih objektih pri nas vsako leto zgodi okrog deset tisoč. Pogoj za opravljanje nekaterih dejavnosti je izpolnjevanje določenih varnostnih zahtev. V bolnišnici so morali recimo odpraviti možnost nenadzorovanega gibanja pacientov in v porodnišnici nevarnost kraje dojenčkov. In še bi lahko naštevali. 

Poiščemo rešitev. Če prva dva koraka običajno lahko izvedemo sami, se je pri tretjem najbolje posvetovati s strokovnjaki, ki poznajo različne možne rešitve. Nekatera tveganja lahko odpravimo dokaj enostavno in poceni, za druga so potrebni organizacijski ali tehnični ukrepi in varnostne naprave. In tudi pri varnostnih napravah je običajno več možnih rešitev. 

Pogosta napaka pri iskanju rešitev je, kadar se jih lotevamo preveč poenostavljeno. Naj ponovno ponazorimo s primerom. V trgovskem podjetju so želeli urediti nepopoln in zastarel sistem javljanja požara v skladiščih. Na pogovore so povabili tri ponudnike, ki so jim predlagali tri različne rešitve z 200, 450 in skoraj 600 javljalniki požara. Kako naj se naročnik v takšnem primeru odloči, katera rešitev je prava? Če želite kakovostno rešitev, jo je najlažje in najceneje izdelati na papirju v obliki projektne dokumentacije, vključno s popisi predvidene opreme in del. 

Izberemo izvajalca. Ko imam znano rešitev ter omenjene popise, so izpolnjeni tudi pogoji za izbiro izvajalca. Pri čemer ponovno opažamo skrite pasti za naročnike. Ko opredelimo rešitev in izdelamo popise opreme, je ta prilagojena potrebam rešitve. In običajno ni vseeno, kakšne so ponudbe možnih izvajalcev, ki jih prilagodijo svojim tehničnim možnostim in ugodnim cenam. Posledice so neizpolnjene uporabniške zahteve, lažni alarmi, motnje pri delovanju, nepredvideno visoki stroški servisiranja in podobno. Zato je koristno vztrajati pri najmanj enakovrednih ali kakovostnejših rešitvah od predvidenih. 

Preverimo učinkovitost rešitve. Ko poskrbimo za izvedbo rešitve, je razumljivo, da preverimo, ali smo odpravili oziroma omejili ugotovljena tveganja. In šele, ko je odgovor pritrdilen, je proces zaenkrat zaključen. Kajti razmere se spreminjajo, zato si moramo varnostna vprašanja zastavljati vedno znova. 

Kot na mnogih področjih, tudi pri varnosti včasih zaradi drevesa ne vidimo gozda. 

Če vas zanima mnenje ali pomoč pri oceni tveganj, načrtovanju rešitev, izdelavi projektne dokumentacij ali izvedbi sistema varovanja, nas pokličite na številko 01 292 79 05 ali nam pišite na naslov trzenje@akoda.si.


« nazaj na seznam nasvetov

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...