Preskoči na glavno vsebino
English
Siemens

Varnostni nasveti

Kaj moramo vedeti o sistemih za odvod dima in toplote?

17. marec 2017

V praksi večkrat opazimo slabo vzdrževane ali celo nedelujoče, zato naj tokrat opozorimo na pomen sistemov za odvod dima in toplote (ODT). Čeprav se pri požarni varnosti najbolj bojimo ognja, nas mora skrbeti tudi dim, ki napolni prostore precej preden zagori. In temu so namenjeni sistemi za odvod dima in toplote.

Kadar so v primeru požara v objektih prisotni ljudje, odvod dima in toplote rešuje življenja. Kajti koncentracije oglikovega monoksida in dioksida ter vodikovega klorida in žveplovih oksidov hitro dosežejo meje, ki so za človeški organizem že nevarne. Zgolj nekaj minut vdihavanja CO povzroči izgubo zavesti in nato smrt, ker se ne moremo umakniti iz objekta.
 
Osnovni namen sistemov ODT je, da ustvarijo brezdimen sloj nad tlemi in pod plastjo dima, ki se nabira pod stropom zaradi toplotnega vzgona. Hkrati pa se uporabljajo tudi za odvod toplote, ki jo izžareva plast dima in vročih plinov, ki nastanejo zaradi ognja. 
 
Glavne koristi sistema ODT so:

  • zaščita evakuacijskih poti za varen umik iz objekta,
  • pomoč pri gašenju, saj lahko dim in toplota močno upočasnita pristop gasilcev in učinkovitost gašenja,
  • preprečevanje ali vsaj upočasnitev razvoja pravega požara,
  • zaščita objekta, saj dovajanje svežega zraka hladi razgrete dimne plasti in pline, upočasni segrevanje prostorov ter zmanjša poškodbe gradbenih elementov in notranje opreme, 
  • omejitev širjenja dima z zmanjševanjem tlaka, ki prodira v sosednje prostore skozi špranje pod vrati in prezračevalne poti.  

Pri sistemih ODT poznamo dva principa. To sta naravni odvod dima in toplote (NODT) ter mehanski odvod dima in toplote (MODT).
 
NODT temelji na fizikanih zakonitostih gibanja dima pri različnih požarnih scenarijih, kar je odvisno od številnih dejavnikov v objektu. MODT pa je ventilatorski sistem odvajanja dima in toplote.
 
Ključni elementi sistemov ODT so odprtine za dovod zraka, ki so poleg posebnih odprtin lahko tudi okna in vrata, ter nadzorne centrale in mehanizmi, s katerimi jih odpremo. Naprave za ODT praviloma avtomatično prožijo požarno javljalne centrale ali sistemi za gašenje, uporabimo lahko toplotne ampule ali jih odpremo preko ročnih prožilnikov. Ohišje takšnega ročnega prožilnika mora biti sive barve z napisom »Odvod dima in toplote« ter mora imeti razpoznaven položaj odprto/zaprto. 
 
Zahteve za sisteme ODT se določijo v študiji požarne varnosti oziroma zasnovi požarne varnosti. Za načrtovanje so potrebna specialistična znanja, saj mora projektant upoštevati različne požarne scenarije, izbrati ustrezno opremo ter v sodelovanju s preglednikom aktivne požarne zaščite ugotoviti morebitne napake ali pomanjkljivosti sistema.
 
Za učinkovito delovanje sistemov ODT pa so poleg pravilnega načrtovanja potrebni strokovna vgradnja predvidene opreme, pridobitev potrdila o brezhibnem delovanju, redno vzdrževanje celotnega sistema in obnavljanje veljavnosti potrdila vsakih pet let.
 
Podrobnejše informacije za načrtovanje, izvedbo, uporabo in vzdrževanje sistemov ODT lahko najdete v naslednjih publikacijah:

Ob tem naj omenimo, da smo v našem podjetju strokovno usposobljeni in certificirani za vzdrževanje sistemov za odvod dima in toplote proizvajalca GEZE.

Podobne vsebine pa si po želji lahko ogledate na spodnjih povezavah:

Govorno ali zvočno alarmiranje nevarnosti požara?
Kako morajo delovati dvigala v primeru nevarnosti požara?
Varnost na evakuacijskih poteh


« nazaj na seznam nasvetov

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...