Preskoči na glavno vsebino
English
Siemens

Varnostni nasveti

Kaj in zakaj je pomembno za varnost v letu 2016

8. januar 2016

Začetek leta je čas načrtovanja različnih izboljšav in ukrepov, med drugim tudi za varnost oseb in premoženja. Zato najbrž ne bo odveč spomniti, katerim področjem je smiselno posvetiti največ pozornosti in zakaj.

Za razliko od številnih držav, kjer se ukvarjajo z nevarnostmi zaradi terorizma in begunske problematike, velja Slovenija še vedno za razmeroma varno. Vendar so tudi pri nas aktualne ogroženosti, ki jih ne smemo podcenjevati in zanemarjati.
 
Požarna varnost. Je tema, na katero opozarjamo vedno znova iz več razlogov. Prvič, ker je nevarnost požara ves čas prisotna v vseh delovnih in poslovnih okoljih, in ker nam ogenj lahko povzroči največ škode. Drugič, ker je v uporabi ogromno zastarelih in slabo vzdrževanih požarno varnostnih naprav. In tretjič, ker so sistemi za požarno zaščito marsikje pomanjkljivi, ker so bili načrtovani in nameščeni v času ohlapnejših varnostnih standardov in omejeni s tedanjimi tehničnimi možnostmi.
 
Zato bomo požarni varnosti tudi v letošnjem letu namenili največ vsebine.
 
Notranja varnost. Različne raziskave in praktične izkušnje že leta potrjujejo, da več kot 80 odstotkov nevarnosti v podjetjih in drugih organizacijah predstavljajo notranji dejavniki. Torej sedanji in bivši zaposleni, pogodbeni sodelavci in drugi, ki lahko vstopajo v naše prostore. Zaradi materialnih koristi, nezadovoljstva, morda celo maščevalnosti, ali preprosto, ker imajo možnost in priložnost.
 
Notranjo varnost lahko izboljšamo z različnimi organizacijskimi in tehničnimi ukrepi, o katerih smo v preteklosti že govorili. Z omejitvijo in nadzorom dostopa – ali kontrolo pristopa – do objektov, prostorov in informacijskih sistemov. Z varnostnimi kamerami, ki že s svojim izgledom in prisotnostjo delujejo preprečevalno in odvračajo povzročitelje škode. S primernim shranjevanjem in dostopom do mehanskih ključev, saj je zaklepanje še vedno najbolj razširjen varnostni ukrep. Z alarmnimi sistemi za zaznavanje nedovoljene prisotnosti v varovanih območjih in podobno.
 
Vendar izkušnje prav tako kažejo, da še tako izpopolnjeni varnostni sistemi nepoštenih namer ne morejo v celoti preprečiti. Zato so najboljši varnostni ukrep zadovoljni zaposleni, ki želijo svojemu podjetju dobro ter s svojim ravnanjem in ukrepanjem skrbijo tudi za njegovo varnost.
 
Povezanost. Sistemi varovanja so sestavljeni iz organizacijskih in tehničnih ukrepov. Po organizacijski plati govorimo o preprečevanju ter zaznavanju in ukrepanju v primeru nevarnosti. Po tehnični plati pa o požarni, splošni, informacijski, tehnološki in drugih oblikah varnosti.
 
Za največjo varnost morata biti obe področji čimbolj povezani. To pomeni, da so informacije o možnih nevarnostih vedno in čimprej na razpolago pravim ljudem, ki so sposobni hitrega in pravilnega ukrepanja. Čemur so namenjeni t.i. sistemi za upravljanje nevarnosti (ang. Danger Management Systems – DMS).

Ker so pri nas še razmeroma redki, bomo tudi temu področju letos namenili nekaj več vsebine.
 
Iz opisanih in tudi drugih razlogov predlagamo, da pri razmišljanju o ukrepih v letošnjem letu posebno pozornost posvetite požarni in notranji varnosti ter povezanosti sistema varovanja v delovnem ali poslovnem okolju nasploh.
 
Za več informacij, mnenje ali nasvet nas lahko vedno pokličete na številko 01 292 79 05 ali nam pišete na naslov trženje@akoda.si.  


« nazaj na seznam nasvetov

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...