Preskoči na glavno vsebino
English
Siemens

Varnostni nasveti

HotSpot: Inteligentni infrardeči javljalnik požara

30. junij 2017

Za zgodnje odkrivanje in preprečevanje nevarnosti požara lahko izkoristimo različne fizikalne lastnosti nastajanja ognja. Najbolj znana in razširjena metoda je zaznavanje dima z optičnimi javljalniki požara. Vendar iz različnih razlogov vedno in povsod niso uporabni. Takrat moramo izbrati drugačno tehnološko rešitev, med katerimi je tudi infrardeči javljalnik požara.

V praksi večkrat ne moremo zagotoviti, da dimni plini, ki nastanejo pri razvoju požara, pravočasno in zanesljivo dosežejo optični javljalnik požara. Dovolj je recimo že stalen prepih zaradi odprtih oken in vrat ali močan prezračevalni sistem. Podobno velja za pregrevanje ali tlenje, pri katerem ne nastane zadostna količina dimnih delcev za optični javljalnik požara ter za hiter nastanek ognja, visoke strope in na prostem.

V takšnih primerih lahko zaznamo nastalo toplotno sevanje, kar nam omogoča inteligentni infrardeči javljalnik HotSpot. Ime, ki v prevodu pomeni Vroča točka, izhaja iz nevarnosti pregretja, isker in podobnih pojavov, ki lahko zanetijo požar.

Kako deluje?

Princip delovanja javljalnika temelji na opazovanju toplotne slike nadzorovanih predmetov ali območij, pri katerem zaznamo ogretost, pregretost ali gorenje.

Javljalnik HotSpot je toplotna kamera, opremljena z inovativno infrardečo merilno tehnologijo. Nadzorovano območje se s pomočjo infrardeče optike projecira v matriko velikosti 4 x 4 do 62 x 62 temperaturno občutljivih polj. Za vsako polje ali skupino polj s pomočjo programske opreme določimo toplotno občutljivost z ločljivostjo polovice, ene, ali deset stopinj Celzija.Tako javljalnik povsem prilagodimo varovanemu področju. Njegov reakcijski čas je desetinka sekunde, kar pomeni, da nevarnost javi praktično takoj.

Pred infrardečim senzorjem javljalnika je poseben zaslon, ki preprečuje vpliv gibanja zraka in ga ščiti pred prahom, umazanijo in vlago. Pri tem meritev temperature senzorskih polj ni odvisna od oddaljenosti nadzorovanega območja.

Poleg senzorja ima javljalnik tudi klasično kamero, ki je namenjena za lažjo orientacijo in poravnavo zornega kota.

Javljalnike lahko priključimo na adresno požarno centralo povezane v zanko ali na klasično centralo preko releja za alarm in napako. Posebna izvedba javljalnika pa omogoča tudi namestitev v eksplozijsko nevarna področja (Ex cona 20).

Kje je uporaben?

Z infrardečim javljalnikom HotSpot lahko nadzorujemo transportne pasove in druge transportne sisteme, dele naprav in strojev, kot so pogonski valji, motorji, vlečne verige in jermeni, snovi v razsutem stanju v skladiščih, pri recikliranju in na prostem, pri katerih obstaja možnost samovžiga, in podobno, torej mirujoče in premikajoče dogajanje.

Za lažjo predstavo si prikaz delovanja infrardečega javljalnika HotSpot lahko ogledate na tej povezavi.

Za več informacij o inteligentnem infrardečem javljalniku požara HotSpot nas lahko pokličete na številko 01 292 79 05 ali nam pišete na naslov trzenje@akoda.si.


« nazaj na seznam nasvetov

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...