Preskoči na glavno vsebino
English
Siemens

Varnostni nasveti

Enovita rešitev za pristopno kontrolo in javljanje vloma

1. september 2017

Čeprav gre za dva različna sistema tehničnega varovanja, imata pristopna kontrola in javljanje vloma tudi nekatere stične točke. Zato je v določenih primerih smiselno in ekonomično, da ju uporabimo kot enovit ali kombiniran sistem. Kako takšna rešitev deluje in kakšne so njene prednosti?

Temeljna razlika med obema načinoma varovanja je njun namen. Javljanje vloma uporabljamo za zaznavanje vdorov v objekte od zunaj navznoter in je večinoma aktivno izven rednega delovnega časa ali uporabe prostorov. Pristopna kontrola pa je namenjena omejitvi in nadzoru dostopa do varovanih območij znotraj objektov v času, ko so ljudje prisotni.

V praksi oba sistema večinoma delujeta ločeno. To pomeni, da imamo sistem za javljanje vloma, ki ga ob prihodu v objekte in prostore izklopimo s številčno kodo ter sistem pristopne kontrole, kjer za dostop do območij ali prostorov uporabimo identifikacijsko kartico. Neredko pa srečujemo tudi primere, ko uporabnik z uporabo kartice vstopi v varovano območje, kjer nato posebej izklopi sistem javljanja vloma.

Ali lahko uporabo takšnega varovanja poenostavimo in kako?

Kot rečeno, imamo na razpolago enovito rešitev, ki nam omogoča obe uporabnosti. Njena osnova je sistem za javljanje vloma, pri katerem po potrebi uporabimo tudi čitalnike pristopne kontrole in nastavimo pravice uporabnikov za obe področji.

V takšnem primeru uporabnik ob vstopu v objekt izklopi javljanje vloma z uporabo identifikacijske kartice preko tipkovnice, ali pa to opravi pred vstopom v prostor preko čitalnika pristopne kontrole. In obratno, ko prostore zapusti, javljanje vloma ponovno aktivira s kartico preko čitalnika ali tipkovnice.

Kakšne so poglavitne prednosti takšne rešitve?

Udobje za uporabnike. Ker številčne kode niso več potrebne, temveč uporabljamo samo identifikacijske kartice in ker obeh sistemov ne upravljamo ločeno, temveč hkrati.

Manj lažnih alarmov. Ker uporabnikom ob vstopu v varovane prostore ni treba posebej izklopiti javljanja vloma, kar se včasih pozabi.

Prihranek pri električnih instalacijah. Ker potrebujemo manj kabelskih povezav kot pri dveh ločenih sistemih.

Enostavnejše upravljanje. Ker pravice – in morebitne spremembe – za pristopno kontrolo in javljanje vloma nastavimo na enem mestu, namesto v dveh povsem ločenih sistemih.

Enovite rešitve za pristopno kontrolo in javljanje vloma omogočajo sistemi SPC proizvajalca Siemens. In če vas zanimata možna tehnična rešitev in njena finančna ocena, nam to lahko sporočite tukaj.

Za več informacij o obravnavani temi pa nas po želji pokličite na številko 01 292 79 05 ali nam pišite na naslov trzenje@akoda.si.


« nazaj na seznam nasvetov

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...