Preskoči na glavno vsebino
English
Siemens

Varnostni nasveti

Axis Q1941-E: Zanesljiva zunanja zaščita objektov

26. januar 2018

Za zaščito meja lokacije, ograje in zunanjosti objektov imamo na razpolago različne možnosti. Varujemo jih lahko s senzorskim kablom na ograji ali v tleh, z aktivnimi ali s pasivnimi infrardečimi barierami, z laserjem ali radarjem. Vsaka metoda načeloma deluje, vendar imajo vse pomembno slabost. Ne znajo ločiti med pravimi in lažnimi alarmi.

Zaradi lažnih alarmov pa varnostno osebje s časom nanje ni več pozorno, zato postane takšna zaščita neučinkovita.
 
Za preverjanje vzrokov alarmov smo v zunanjo zaščito objektov vključevali varnostne kamere. In nato naštete načine zaznavanja večinoma opustili, ko so postali cenovno sprejemljivi t.i. video senzorji, ki so danes praktično standardna uporabnost mrežnih (IP) dnevno nočnih kamer. Vendar imajo tudi takšne kamere svojo slabost, saj niso uporabne v megli, dežju in pri slabi vidljivosti nasploh.
 
Rešitev za zanesljivo zunanjo zaščito objektov, ki deluje v vseh pogojih in brez lažnih alarmov je kamera Axis Q1941-E.
 
Gre za termalno kamero, ki zaznava osebe in vozila na podlagi toplotnega sevanja, zato je ne motijo živali in drugi dejavniki, hkrati pa lahko deluje v temi, megli, dežju in pri vseh slabih svetlobnih pogojih.
 
Poleg odlične ločljivosti slike, ki je značilna za vse Axis kamere, se od drugih termalnih kamer razlikuje tudi po algoritmih, ki so posebej namenjeni zunanji zaščiti objektov.
 
Motion Guard je uporabnost, ki zazna in sproži alarm, ko se oseba ali vozilo nahaja v določenih območjih na vidnem polju kamere, zato je namenjena predvsem področjem z malo gibanja.
 
Fence Guard je uporabnost, ki omogoča postavitev navidezne ograje in sproži alarm, ko oseba ali vozilo prečka začrtano linijo v vidnem polju kamere.
 
Perimeter Defender je uporabnost, ki podpira štiri različne scenarije:

  • eno ali več oseb ali vozil vstopi v določeno območje.
  • oseba ali vozilo preide skozi dve vnaprej določeni območji v določenem vrstnem redu in smeri.
  • oseba ali vozilo ostane v določenem območju več kot določeno število sekund oziroma določen čas.
  • oseba ali vozilo vstopi v določeno območje, ne da bi pot začel ali prehajal skozi eno ali več vnaprej določenih con.

S pomočjo opisanih uporabnosti kamera Axis Q1941-E zaznava samo nedovoljeno prisotnost oseb in vozil v varovanih območjih, brez lažnih in neželenih alarmov, ki je uporabna za nadzor na razdaljah od nekaj deset do več sto in celo tisoč metrov.

Če uporabnik želi možnost preverjanja dogajanja z običajnimi dnevnimi kamerami, se termalnim dodajo hitro vrtljive kamere, ki pogled praktično takoj usmerijo v mesto sprožitve alarma.
 
Potrditev kakovosti kamer Axis Q1941-E je tudi nagrada Govermental Security Awards za varnostne kamere v kategoriji IP kamer, ki jo je prejela leta 2016.
 
Čeprav tokrat govorimo o zunanji zaščiti objektov, je rešitev seveda uporabna tudi v notranjosti, kot so pisarne, prodajalne, industrijski objekti ali skladišča, kjer potrebujemo zanesljivo zaznavanje pristnosti oseb ali vozil in spremljanje dogajanja.
   
Če vas o zanesljivi zunanji zaščiti objektov zanima več informacij ali potrebujete konkretno rešitev, nam lahko pišete na naslov trzenje@akoda.si ali nas pokličete na številko 01 292 79 05.

PS: Nekatere povezane vsebine pa si lahko ogledate na spodnjih povezavah:


Odkrivanje nevarnosti požara z video sistemom
Kako enostavno posodobimo video nadzorni sistem?
Brezžični video nadzorni sistemi


« nazaj na seznam nasvetov

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...