Preskoči na glavno vsebino
English
Siemens

Varnostni nasveti

Aperio: Pristopna kontrola brez ožičenja vrat

22. maj 2015

Pogosta ovira za izvedbo pristopne kontrole je ožičenje vrat. V obstoječih objektih in pri nekaterih vratih je običajno drago, ponekod, kot so recimo strežniške omare, omare in predali s pomembno vsebino in podobno, pa težko izvedljivo. 

Rešitev za takšne primere je pristopna kontrola brez ožičenja vrat, ki jo omogoča sistem Aperio. 

Za kaj gre? 

Aperio je tehnologija, namenjena za izvedbo omejitve in nadzora dostopa brez ožičenja vrat, ki je primerna  tako za nove sisteme, kot tudi za nadgradnjo obstoječih sistemov pristopne kontrole. 

Sestavljata jo dva ključna elementa, elektronika vrat in komunikacijski vmesnik. 

Elektroniko z RFID čitalnikom identifikacijskega medija lahko namestimo na vrata z mehanskim zaklepanjem, ali pa mehansko cilindrično ključavnico zamenjamo z elektronsko. V obeh primerih elektronika deluje z baterijskim napajanjem, ki omogoča najmanj 40.000 odpiranj vrat. Čitalniki podpirajo vse najbolj razširjene ID tehnologije, kot so EM 410x, HID Prox, Mifare Classic, Mifare Plus, Mifare Desfire in druge. 

Povezava med elektroniko oziroma čitalniki in sistemom pristopne kontrole je komunikacijski vmesnik. Prenos poteka na kratkih razdaljah do 25m preko varnostno kriptirane 2,4 GHz 128 bitne AES povezave, na posamezni vmesnik pa lahko priključimo do 8 vrat. Povezljiv je preko RS-485, TCP/IP in wiegand protokola. 

Pravice za dostop nastavimo programsko in enako, kot pri običajnih sistemih pristopne kontrole, na enak način pa imamo na razpolago tudi pregled podatkov o vseh dogodkih.   

Rešitev za strežniške omare ...

Sistem Aperio je dokaj enostavna rešitev za omejitev in nadzor dostopa do strežniških omar, kjer mehanske ključe običajno puščamo kar v vratih. Vendar po podatkih proizvajalca Assa Abloy kar približno 24% izpadov informacijske tehnologije povzročijo človeške napake zaradi pomanjkljive pristopne kontrole,  zaradi česar nastane škoda, vredna stotisoče evrov. 

Poglavitna prednost opisane rešitve je, da ne potrebujemo ožičenja vrat, saj za izvedbo pristopne kontrole na vrata strežniških omar namestimo zgolj elektroniko s čitalnikom identifikacijskih kartic in v razdalji do 25m komunikacijski vmesnik. 

... steklena vrata in druge podobne hrambe 

Podobno velja za številne druge primere, kjer shranjujemo zdravila, orožje, nevarne snovi, zaupne podatke, steklena  vrata, kjer pristopna kontrola ni estetsko izvedljiva in še bi lahko naštevali.

S sistemom  Aperio lahko opremimo praktično vse standardne izvedbe zaklepanja, vključno s požarno varnostno izvedbo za vrata na evakuacijskih poteh. 

Predstavitev sistema Aperio si lahko ogledate na povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=K6AqzGQIwK0.

Za dodatna pojasnila v zvezi z obravnavano temo ali brezplačen nasvet glede izvedbe pristopne kontrole brez ožičenja vrat nas pokličite na številko 01 292 79 05 ali nam pišete na naslov trzenje@akoda.si.


« nazaj na seznam nasvetov

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...