Preskoči na glavno vsebino
English
Siemens

Varnostni nasveti

ANPR: Upravljanje in beleženje pretoka vozil s prepoznavanjem tablic

12. oktober 2015

V mnoga podjetja vsak dan bolj ali manj nadzorovano vstopajo številna vozila. Zaposleni, kupci, dobavitelji, poslovni partnerji in drugi z različnimi pravili za dostop. Zato moramo ali želimo vedeti, kdo vse nas obiskuje in zakaj.

Dostop v večino podjetij je omejen z dvižnimi zapornicami ali drsnimi vrati, za katere je potrebno urediti primeren način odpiranja. V praksi najbolj pogosto srečujemo upravljanje s tipkami iz recepcije ali vratarnice, identifikacijske kartice in daljinske upravljalnike.
 
Elegantna rešitev za obe področji, odpiranje dostopa in/ali beleženje vozil, pa je lahko sistem za samodejno prepoznavanje registrskih tablic, imenovan tudi ANPR (Automatic Number Plate Recognition) ali LPR (License Plate Recognition).
 
Kako deluje?
 
Za izvedbo takšne rešitve potrebujemo posebnejše video kamere, ki delujejo v različnih svetlobnih, vremenskih in drugih pogojih ter programsko opremo za prepoznavanje registrskih tablic. Če je predvideno odpiranje prehodov, uporabimo kamere z izhodi ali sistemu dodamo krmilne elemente.
 
V podatkovno bazo programske opreme vpišemo registrske tablice vozil, ki imajo dovoljenje za dostop (t.i. bela lista) in po želji tudi tablice vozil, ki dostopa nimajo, so ukradena (t.i. črna lista) in poobno. Kar je po tehnični plati načeloma vse.
 
Ko se ob prihodu ali odhodu vozilo priliža mehanski zapori in je v zornem kotu kamere , sistem prepozna registrsko tablico, samodejno odpre prehod in zabeleži podatke ali po potrebi sproži alarm.
 
Zabeleženi podatki nam nudijo različne uporabne informacije o trenutnem stanju in možnosti statistične obdelave.
 
Trenutno nas lahko zanima recimo število prisotnih vozil, katera vozila in kdo je prisoten, čas prisotnosti in podobno.
 
Statistični podatki pa se lahko nanašajo na pretok vozil in obremenjenost posameznih prehodov, strukturo obiskov ali na posamezno vozilo (npr. število, čas in trajanje obiskov).
 
Sistem s prepoznavanjem registrskih tablic vozil lahko uporabimo na različne načine, kot so:

  • samodejno odpiranje in beleženje prehodov v podjetjih,
  • štetje vozil in upravljanje zasedenosti parkirišč in parkirnih hiš,
  • prepoznavanje tablic in spremljanje strukture obiskovalcev v nakupovalnih središčih, ipd.

Deluje lahko povsem neodvisno od morebitnega obstoječega sistema varnostnih kamer in ne potrebuje posebnega vzdrževanja, razen občasnega čiščenja stekla kamer.
 
Če vas o obravnavani temi zanima več informacij, si oglejte brošuro na tej povezavi, lahko nas pokličete na številko 01 292 79 05 ali nam pišete na naslov trzenje@akoda.si


« nazaj na seznam nasvetov

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...