Preskoči na glavno vsebino
English
Siemens

Varnostni nasveti

Aktualno: Odkrivanje nevarnosti požara z video sistemom

18. avgust 2017

Kot smo že govorili, poznamo različna okolja in področja v podjetjih in drugih organizacijah, kjer običajni točkovni, linijski in drugi javljalniki požara niso uporabni. Takšni primeri so lahko notranje in zunanje odpadne in skladiščne površine, visoka skladišča, pregrevanje naprav, proizvodni procesi in podobno. In ena od možnosti za odkrivanje nevarnosti požara je tudi video nadzorni sistem s termičnimi kamerami.

V primerjavi z običajno kamero, ki tvori sliko z vidno svetlobo, ustvari termična kamera – imenovana tudi infrardeča ali termografska – sliko z uporabo infrardeče svetlobe. To pomeni, da namesto 400 – 700 nanometerskega območja za vidno svetlobo, deluje na valovnih dolžinah do 14.000 nm. Nastalo sliko imenujemo termografska, uporabo takšnih kamer pa termografija.

Termične kamere so bile prvotno namenjene varnostnim potrebam, saj so uporabnikom omogočale, da so videli druge, ne da bi jih videli. Za iskanje ljudi v dimu jih na primer uporabljajo gasilci, v industriji z njimi nadziramo kakovost izdelkov, v veterini merimo povišano temperaturo živali, medtem ko so na področju požarne varnosti zaenkrat dokaj redke.

Princip zaznavanja nevarnosti požara temelji na opazovanju določenega območja in merjenju temperature v t.i. senzorskih poljih. Ta nam omogočajo, da temperature ne spremljamo na celotni sliki, s čimer se lahko izognemo določenim motilnim dejavnikom, kot so na primer razgreti izpuhi viličarjev in drugih vozil. Različne kamere imajo na voljo od 6 do 20 senzorskih polj.

Čeprav lahko merimo razne temperaturne spremembe, nas za požarno varnost najbolj zanima porast nad določeno mejo in hiter porast, kar sproži alarm, kot je na primer prikaz slike na alarmnem monitorju in zvočni signal, vključno z možnostjo povezave s požarno javljalno centralo.

Na trgu je na voljo precej termičnih kamer, vendar vse niso uporabne za odkrivanje nevarnosti požara.

Ena od omejitev je ločljivost, ki pri termičnih kamerah pogosto znaša približno 385 x 290 pikslov, saj za merjenje temperature potrebujemo določeno minimalno površino, ki znaša recimo 10 x 10 pikslov. To moramo zlasti upoštevati, če jih želimo uporabiti za opazovanje na večjih razdaljah. Druga omejitev so zorni koti kamer, saj smo do sedaj našli kamere z vodoravno vidno širino največ 60 do 70 stopinj.

Tretja slabost je, da s termično kamero vidimo omenjeno termografsko sliko, za pregled dogajanja in preverjanje vzroka alarma pa bi potrebovali tudi živo sliko. Čeprav poznamo kamere z dvojnim delovanjem, torej termičnim in svetlobnim, pa imajo že prej omenjene slabosti z ločljivostjo in vidnim kotom.

Merjenje temperature s termičnimi kamerami poteka na dva načina. Prvi je, da se celotna meritev opravi v kameri, ki nato posreduje alarm. Drugi način pa je, da del merjenja in alarmiranje izvaja programska oprema video sistema. Zato moramo v takšnem primeru poleg kamere uporabiti tudi snemalno napravo istega proizvajalca.

Za celovitost informacije naj omenimo, da termične kamere niso edina možnost zaznavanja nevarnosti požara z video sistemom. Poznamo namreč tudi način odkrivanja dima in ognja, ki deluje na živi sliki, o čemer bomo morda govorili kdaj drugič.

Prav tako pa termične kamere, ki so s strani proizvajalcev sicer opredeljene za ta namen, zaenkrat še niso certificirane v skladu s standardom EN54 za požarno varnost.

Če vas zanima možna rešitev in finančna ocena za obravnavano rešitev, nam lahko sporočite tukaj.

Za več informacij v zvezi z zaščito pred požarom in drugimi področji varnosti, nas pokličite na številko 01 292 79 05 ali nam pišite na naslov trzenje@akoda.si.

Podobne vsebine o različnih načinih odkrivanja nevarnosti požara pa si lahko ogledate tudi na spodnjih povezavah:

HotSpot: Inteligentni infrardeči javljalniki požara

Fibrolaser: Zaščita pred požarom na velikih razdaljah

Zgodnje odkrivanje nevarnosti požara z vzorčenjem zraka

 


« nazaj na seznam nasvetov

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...