Preskoči na glavno vsebino
English
Siemens

Varnostni nasveti

7 nasvetov za varen dom v času dopusta

2. junij 2017

Znano je, da so v času odsotnosti zaradi dopustov med najbolj zaposlenimi ravno vlomilci. In da pri nas v stanovanjske objekte vlomijo povprečno vsake tri ure. Ker marsikateri takšen neželen – in predvsem neprijeten – obisk lahko preprečimo, tokrat navajamo sedem nasvetov za varen dom med poletnimi počitnicami.  

Mehanska zaščita. V stanovanjskih hišah to pomenijo protivlomna vrata in kovinske rešetke na oknih, saj se večina vlomov zgodi skozi vhode in pritlična okna. Za stanovanja v nadstropjih pa običajno zadoščajo protivlomna vrata. Ker se vlomilci včasih ne branijo niti plezanja preko balkonov, je zelo priporočljivo, da odstranimo tudi vse, kar bi jim pri tem lahko pomagalo.

Alarmne naprave. So zagotovo med najbolj učinkovitimi načini zaščite v času naše odsotnosti. Če varnostnih naprav še nimamo, jih lahko začasno najamemo. V takšnem primeru varnostno podjetje namesti brezžične elemente. Pomembna dejavnika pri alarmnih sistemih sta zvočna signalizacija znotraj in zunaj objekta, ki naj bi prestrašila in pregnala vlomilce ter povezava s sprejemnim centrom varnostne službe, ki posreduje v primeru sprožitve alarma. Nobenega smisla namreč nima, da alarmno sporočilo prejememo zgolj na svoj telefon stotine ali tisoče kilometrov od doma, kjer si ne moremo veliko pomagati.

Preprečevalno učinkujejo tudi varnostne kamere, čeprav so se jih vsaj poklicni vlomilci navadili in delujejo zakriti.  

Osvetlitev. Vlomilci ne marajo svetlobe, zato so dober varnostni ukrep zunanje senzorske luči, ki se vklopijo že ob približevanju objektu. Hkrati lahko opozorijo tudi sosede, da postanejo pozornejši na sumljivo dogajanje.  

Sosedi. Najbrž se marsikdo še spomni nesrečnih prigod, ko so se vlomilci predstavili kot selitveni servis in so jim sosedi celo pomagali prazniti hišo ali stanovanje. Temu se bomo zagotovo izognili, če sosedom, ki jim zaupamo, povemo, da bomo odsotni in jih zaprosimo, da v primeru neobičajnega dogajanja v bližini našega doma pokličejo policijo. Kakor morda tudi, da nam izpraznijo poštni nabiralnik in zalijejo rože, saj tako ne bo povsem očitno, da smo odsotni.  

Znaki odsotnosti. Poln poštni nabiralnik in spuščene rolete na oknih sta dokaj zanesljiva znaka, da doma ni nikogar, kar je pravi izziv in vaba za vlomilce. Zato pred odhodom na dopust ne pozabimo odjaviti vsaj časopisov in se s sosedi, prijatelji ali sorodniki dogovorimo za praznenje nabiralnika.  

Pes čuvaj. Prav tako poznano je, da se vlomilci vsaj izogibajo, če ne celo bojijo psov. Kar seveda ne pomeni, da moramo za čas odsotnosti nabaviti štirinožnega čuvaja. Dovolj bo, da si priskrbimo nekaj nalepk z napisom »Pozor hud pes« s sliko čim bolj nevarnega kosmatinca – in poleg vhodnih vrat postavimo posodo za vodo –, kar nam bo nadležne obiske odvračalo vse leto.  

Družbeni mediji. Nekoč so vlomilci spremljali družabne kronike in v stanovanjske objekte vlomili, ko je bila vsa družina odsotna zaradi poroke, pogreba ali drugega podobnega dogodka. Danes spremljajo družbene medije, kot so Facebook, Instagram in Twitter. Zato ni preveč modro razglašati, kdaj smo ali bomo odsotni, saj nas doma lahko pričaka naprijetno presenečenje.  

In če se vseeno zgodi?

Kadar kljub vsej previdnosti postanete žrtev vloma, se ob prihodu domov ničesar ne dotikajte in ne pospravljajte morebitnega razdejanja, temveč takoj pokličite policijo, ki bo morda našla uporabne sledi za storilci in zavarovalnico, da oceni nastalo škodo.  

Če želite pred odhodom na dopust doma vgraditi alarmni sistem ali varnostne kamere, pokličite na številko 01 292 79 05 ali nam pišite na naslov trzenje@akoda.si.


« nazaj na seznam nasvetov

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...