Preskoči na glavno vsebino
English
Siemens

Varnostni nasveti

5 nasvetov za varnost v poslovnem okolju v letu 2017

6. januar 2017

Čeprav še vedno veljamo za razmeroma varno državo, obstajajo v delovnih in poslovnih okoljih različne ogroženosti, ki jih ne smemo podcenjevati. In ker je začetek leta tudi čas načrtovanja varnostnih ukrepov, sprememb in izboljšav, naj spomnimo, katerim področjem je priporočljivo posvetiti največ pozornosti.

Požarna varnost. Nevarnost požara je prisotna vednost in povsod ter nam lahko povzroči največ škode. Vendar je kljub temu v uporabi veliko zastarelih in slabo vzdrževanih požarnih varnostnih naprav. Poleg tega pa so sistemi za zaščito pred požarom marsikje pomanjkljivi glede na veljavne predpise in sodobne tehnične možnosti. Zato bi bilo za miren spanec marsikje koristno, da stanje požarne varnosti pregleda in oceni ustrezno usposobljen strokovnjak. 

Vzdrževanje varnostnih naprav. Kot vse druge, so varnostne naprave izpostavljene stalnim električnim obremenitvam in umazaniji, ponekod tudi obrabi, kar spreminja njihove lastnosti in uporabnosti. Z rednim vzdrževanjem skrbimo za njihovo nemoteno delovanje, daljšo življenjsko dobo in odpravo motenj, zaradi katerih se dogaja, da varnostno osebje na signalizacije alarmov sploh ni več pozorno. 

Notranja varnost. Izkušnje kažejo, da večino nevarnosti v podjetjih in drugih organizacijah predstavljajo notranji dejavniki. Sedanji in bivši zaposleni, pogodbeni sodelavci, dobavitelji in drugi, ki lahko vstopajo v naše prostore. Zaradi materialnih koristi, nezadovoljstva, maščevalnosti, ali preprosto, ker imajo priložnost. 

Notranjo varnost izboljšamo z različnimi organizacijskimi in tehničnimi ukrepi. Z omejitvijo in nadzorom dostopa – ali kontrolo pristopa – do objektov, prostorov in informacijskih sistemov. Z varnostnimi kamerami, ki že s svojim izgledom delujejo preprečevalno in odvračajo povzročitelje škode. Z varnih shranjevanjem in omejitvijo dostopa do mehanskih ključev. Z alarmnimi sistemi za zaznavanje nedovoljene prisotnosti v varovanih območjih in podobno.

Vendar izkušnje prav tako dokazujejo, da še tako izpopolnjeni varnostni sistemi nepoštenih namer ne morejo v celoti preprečiti. Zato so najboljši varnostni ukrep zadovoljni in pripadni zaposleni, ki s svojim ravnanjem in ukrepanjem hkrati skrbijo za varnost podjetja ali organizacije. 

Internetna varnost. Spletna varnost postaja vedno bolj obširno in zahtevno področje. Poleg običajnih ogroženosti informacijskih sistemov postajamo ranljivejši tudi zaradi brezžičnih omrežij, spletnih kamer in mobilnih naprav. 

Veliko, morda celo največ, lahko k internetni varnosti v podjetju prispevamo z izobraževanjem zaposlenih o nevarnostih, škodi in posledicah, ki jih lahko povzročijo vdori v informacijske sisteme. Brskanje po internetu, odpiranje pošte s sumljivo vsebino in prenašanje datotek so le nekatere nevarnosti, zaradi katerih so ponekod zaposlenim, ki ga nujno ne potrebujejo, močno omejili ali v celoti onemogočili dostop do interneta. 

Osebna varnost. Nenazadnje pa moramo v delovnem in poslovnem okolju poskrbeti tudi za osebno varnost. Ne le za varnost in zdravje pri delu, temveč za preproste ukrepe, s katerimi preprečimo, da nam ukradejo denarnico, prenosni računalnik ali mobilni telefon, kar lahko ogrozi tudi varnost podjetja.


« nazaj na seznam nasvetov

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...