Preskoči na glavno vsebino
English
Siemens

Varnostni nasveti

10 najbolj branih varnostnih nasvetov v letu 2017

8. december 2017

Mesec december je med drugim tudi čas za različne inventure. Zato smo v zadnjem letošnjem prispevku pripravili pregled vsebin, ki so vzbudile največ zanimanja. V nadaljevanju torej navajamo deset najbolj branih varnostnih nasvetov v letu 2017.

Požarna varnost – nujno zlo ali družbena odgovornost?

Čeprav nismo želeli dramatizirati, ali nesreče izkoriščati za svojo promocijo, smo ob požaru na Vrhniki spomnili na nekaj pomembnejših dejstev o požarni varnosti v podjetjih in drugih organizacijah. Kajti, ko takšen dogodek izgine iz medijev ter pozabimo na pretresljive posnetke in zgodbe vpletenih, vse večinoma spet teče po starem.

Problem in rešitev: Kako se znebimo iskanja ključev?

V številnih organizacijah ključe prostorov, službenih vozil in druge opažamo na pultih ali obešene na kljukicah v bolj ali manj varnih omaricah. Še več ključev pa imajo zaposleni stalno pri sebi in po predalih ter včasih še sami ne vedo, da in kje jih imajo. Vse to nekako gre, dokler se ne zgodi nekaj nepričakovanega.

Govorno ali zvočno alarmiranje nevarnosti požara?

Velika večina sistemov za odkrivanje in javljanje nevarnosti požara pri nas uporablja zvočno alarmiranje s sirenami. Čeprav poznamo tudi učinkovitejšo rešitev z glasovnim obveščanjem in usmerjanjem izpraznitve – ali evakuacije iz – ogroženega objekta.

Kako izberemo prave varnostne kamere?

Varnostne kamere so že leta nepogrešljivi elementi sistemov varovanja, v katere se vlaga precej denarja. Vendar v praksi opažamo, da so popisi pri nabavi video nadzornih sistemov dokaj pomanjkljivi. Zato naj omenimo nekaj poglavitnih dejavnikov, ki jih je smiselno upoštevati pri izbiri varnostnih kamer.

5 nasvetov za varnost v poslovnem okolju v letu 2017

Čeprav še vedno veljamo za varno državo, obstajajo v delovnih in poslovnih okoljih različne ogroženosti, ki jih ne smemo podcenjevati. In ker je začetek leta tudi čas načrtovanja varnostnih ukrepov, sprememb in izboljšav, smo spomnili, katerim področjem je priporočljivo posvetiti največ pozornosti.

Kako morajo delovati dvigala v primeru nevarnosti požara?

Čeprav se osebna in tovorna dvigala, ki jih imenujemo tudi običajna dvigala, nahajajo v številnih poslovnih in delovnih objektih, so redko kje v celoti urejena skladno s standardi za požarno varnost. Zato ne bo odveč spomniti, kako morajo delovati v primeru nevarnosti požara, ko obstaja tveganje, da potniki ostanejo ujeti v kabini dvigala.  

7 nasvetov za varen dom v času dopusta

Znano je, da so v času dopustov in praznikov med najbolj zaposlenimi ravno vlomilci. In da pri nas v stanovanjske objekte vlomijo povprečno vsake tri ure. Ker marsikateri takšen neželen – in predvsem neprijeten – obisk lahko preprečimo, navajamo sedem nasvetov za varen dom, kadar smo odsotni.

Kaj moramo vedeti o sistemih za odvod dima in toplote?

V praksi večkrat opazimo slabo vzdrževane ter nepravilno ali celo nedelujoče, zato naj tokrat opozorimo na pomen sistemov za odvod dima in toplote (ODT). Čeprav se pri požarni varnosti najbolj bojimo ognja, nas mora skrbeti tudi dim, ki napolni prostore precej preden zagori. In temu so namenjeni sistemi za odvod dima in toplote.

HotSpot: Inteligentni infrardeči javljalnik požara

Za zgodnje odkrivanje in preprečevanje nevarnosti požara lahko izkoristimo različne fizikalne lastnosti nastajanja ognja. Najbolj znana in razširjena metoda je zaznavanje dima z optičnimi javljalniki požara. Vendar iz različnih razlogov vedno in povsod niso uporabni. Takrat moramo izbrati drugačno tehnološko rešitev, med katerimi je tudi infrardeči javljalnik požara

Govorne naprave: Estetika in preprosta uporaba za različne potrebe

Govorne naprave – t.i. domofone ali video domofone – uporabljamo predvsem za komunikacijo z obiskovalci in odpiranje vhodov. Ker so namenjene za nadzor in omejitev pristopa, so del sistema varovanja delovnega, poslovnega ali zasebnega okolja. Pogosto pa so tudi prvi stik obiskovalcev z našim podjetjem ali organizacijo. In čeprav jim običajno ne posvečamo veliko pozornosti, so lahko razlog za različne zaplete in slabo voljo.

Za več informacij, predloge rešitev ali finančne ocene v zvezi z navedenimi in drugimi vprašanji o tehničnih rešitvah za varnost objektov nas lahko pokličete na številko 01 292 79 05 ali nam pišete na naslov trzenje@akoda.si.

PS: Če vas morda zanima varnostni nasvet ali tema, ki je doslej še nismo obravnavali, pa nam po želji sporočite na tej povezavi. 


« nazaj na seznam nasvetov

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...